Ministerul Finanțelor vrea ca Fondul Proprietatea să co-finanțeze PNRR. Concurs pentru un nou administrator

Ministerul Finanțelor vrea ca Fondul Proprietatea să co-finanțeze PNRR. Concurs pentru un nou administrator

Inquam Photos / George Călin

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 sep 2023

Ministerul Finanțelor, care deține circa 6% din acțiunile Fondului Proprietatea (FP), vrea ca FP să cofinanțeze o componentă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României și a solicitat ca AGA Fondului să aprobe organizarea unei proceduri competitive de selecție a unui nou administrator, precum și schimbarea obiectivelor de administrare, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

PNRR include un așa-numit ″Fond de Fonduri pentru Reziliență″ (Recovery Equity Fund - REF). Gestionat de către Fondul European de Investiții, acest instrument de capital de risc al PNRR finanțează investiții în întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi cu capitalizare medie și proiecte de infrastructură.

China vrea să interzică hainele care „rănesc sentimentele” altora. Legea prevede pedepse cu închisoarea sau amenzi consistente CITEȘTE ȘI China vrea să interzică hainele care „rănesc sentimentele” altora. Legea prevede pedepse cu închisoarea sau amenzi consistente

Justificarea care stă la baza solicitării noastre o constituie reașezarea Fondului Proprietatea pe un făgaș investițional pe termen mediu și lung, aliniat priorităților de dezvoltare economică a României. Această realiniere se poate realiza prin trasarea unui nou mandat pentru administratorul de fond și prin modificarea indicatorilor de evaluare a performanței și remunerare. Fondul Proprietatea poate să răspundă unei nevoi reale de dezvoltare a pieței financiare – acoperirea (parțială a) contribuției locale la fondurile de private equity cofinanțate prin PNRR. În acest domeniu, România urmărește crearea a până la 20 de Fonduri, cu o finanțare europeană de 400 milioane euro și o nevoie corespunzătoare de cofinanțare locală de minim 200 milioane euro. În perspectivă, dezvoltarea acestui ecosistem de Fonduri de private equity va oferi industriei românești o paletă largă, concurențială, sofisticată și adâncă de investitori″, se arată în solicitarea MFP, semnată de ministrul de resort, Marcel Boloș.

Ministerul a amintit că mandatul actualului administrator FP, Franklin Templeton, se termină pe 31 martie 2024 și a solicitat ca pe ordinea de zi a AGA să fie introdusă ″organizarea unei proceduri de selecție transparente și competitive pentru desemnarea noului administrator pe baza expertizei și experienței în domeniul investițiilor în companii industriale din România (…)″, precum și ″modificarea condițiilor de evaluare și remunerare a administratorului Fondului corespunzător cu noile obiective și în conformitate cu bunele practice internaționale″.

DOCUMENT Ultima formă a proiectului privind reducerea cheltuielilor publice. Fără vouchere de vacanță anul viitor, dar cu excepții. Schimbări la telefoane și mașini CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ultima formă a proiectului privind reducerea cheltuielilor publice. Fără vouchere de vacanță anul viitor, dar cu excepții. Schimbări la telefoane și mașini

La finalul lunii iulie, FP avea un activ net total de aproape 12,76 miliarde lei, din care peste 8 miliarde lei în certificate de trezorerie și 1,7 miliarde lei în depozite bancare.

Cel mai mare acționar individual al Fondului Proprietatea este fondul de pensii private obligatorii (pilonul II) al grupului olandez NN, cu aproape 10,9% din capital. Peste 37% din acțiunile FP sunt deținute de investitori instituționali români, 21,76% - de persoane fizice române, 10,84% - de investitori instituționali străini și 3,02% - de persoane fizice nerezidente.

Semnal pentru Isărescu? Banca Națională a Poloniei taie puternic dobânda cheie CITEȘTE ȘI Semnal pentru Isărescu? Banca Națională a Poloniei taie puternic dobânda cheie

În mai, Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE) a anunțat că Comitetul de Investiții desemnat de Guvern pentru Fondul de Fonduri pentru Reziliență (Recovery Equity Fund - REF) a aprobat finanțarea a încă patru fonduri de investiții care vor primi alocări prin PNRR.

Innova/7, Booster Capital, GapMinder II și Morphosis Capital II vor primi investiții din PNRR în valoare de până la 80 milioane, la care se vor adăuga finanțări proprii ale managerilor de fond și ale altor investitori privați sau instituționali. Conform direcțiilor de investiții individuale, care urmează strategia extinsă de investiții a instrumentului de capital de risc al PNRR, cele patru noi fonduri urmează să sprijine minim 30 de companii aflate în dezvoltare, dar și start-up-uri care operează în domenii precum: tehnologie, producție, FMCG, servicii pentru firme și populație, sănătate″, a transmis atunci MIPE.

Contractul dintre Guvern și Fondul European de Investiții pentru implementarea acestei componente din PNRR a fost semnat la finalul anului 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
fondul proprietatea pnrr
fondul proprietatea ministerul finanțelor publice
franklin templeton