Pe noua ofertă de titluri de stat s-au strâns ordine în echivalent 37 milioane de euro. Investitorii anticipează majorări de dobândă și se tem de scadențele lungi

Pe noua ofertă de titluri de stat s-au strâns ordine în echivalent 37 milioane de euro. Investitorii anticipează majorări de dobândă și se tem de scadențele lungi

Sursa foto: Christian Horz | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 nov 2021

Subscrierile în programul Fidelis au fost timide în pofida creșterilor de dobândă și s-au concentrat pe obligațiunile guvernamentale cu maturitate de 1 an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Investitorii activi la Bursa de Valori București mizează pe noi creșteri de dobândă. Aceasta transpare din maniera reținută de plasare a ordinelor pe emisiunile de titluri de stat puse în vânzare în acest moment de Ministerul Finanțelor Publice. Plasamentele sunt reduse pe instrumentele cu scadențe extinse și care sunt mai sensibile ca preț la eventuale noi ridicări de dobândă.

Cel mai mare apetit este pentru emisiunea cu maturitate în decembrie 2022 (R2212A), având o dobândă de 4,00% și care a adunat peste aproximativ peste 1.200 de ordine pentru un număr de 1,32 milioane de unități, cu o valoare agregată de 131,95 milioane lei (26,66 milioane euro).

Conpet – profit net în scădere la 9 luni CITEȘTE ȘI Conpet – profit net în scădere la 9 luni

Un comportament care nu a existat în cazul precedentelor exerciții de piață, diferențialul de interes este foarte mare. Abia cu puțin peste 300 de români au subscris pentru un număr de aproximativ 256.000 de titluri cu scadența în decembrie 2024 (R2412A) și având o rată anuală a dobânzii de 4,60%. Valoarea totală a acestor ordine este de abia 25,6 milioane lei (5,17 milioane euro).

Nu este doar o reticență față de dobânzile la lei. Interesul este momentan, de asemenea, redus și pentru emisiunea denominată în moneda unică europeană cu maturitate în decembrie 2026 (R2612AE) și purtând un cupon anual de 1,80%. Cele doar 173 de ordine sunt exprimate pentru numai aproximativ 52.000 de titluri cu o valoare de 5,26 milioane euro. Numărul subscrierilor s-ar putea mări către ziua finală, respectiv 10 decembrie, inclusiv printr-un aport suplimentar din portofoliile investitorilor care au de încasat bani din titlurile scadente pe 4 decembrie (R2112A).

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis