Perspectiva represaliilor de stat contra băncilor trage în jos bursa

Perspectiva represaliilor de stat contra băncilor trage în jos bursa

Sursa foto: George Tsartsianidis / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 31 aug 2017

Indicii principali de la BVB au coborât cu 2%, tonul tendinței de vânzare pe volume mari fiind dat de acțiunile bancare, care s-au depreciat cu 2-3%, în contextul declarațiilor ostile ale premierului Tudose, al măsurii de limitare a deducerii cheltuielilor rezultate din creanțele înstrăinate și al apariției fantomei taxei unice pe activele bancare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sesiunile de încremenire a pieței din a 2-a parte a lunii august pe rulaje în scădere prefigurau o evadare a pieței într-o direcție sau alta. Este în jos! Corecțiile violente recente au fost pe volume ridicate, ceea ce dă credibilitate mișcării, iar fluxul de știri a fost constant pentru a susține această tendință negativă. O serie de măsuri guvernamentale față de sectorul financiar, în special fonduri de pensii și bănci, dar și declarații ostile ale oficialilor în frunte cu premierul Mihai Tudose au îmbrăcat într-o aură negativă întreaga piață.

Acesta este contextul în care și astăzi la BVB am avut o ședință „roșie”. Zvonul privind introducerea unei taxe unice de 0,5% pe activele bancare a alimentat tendința negativă, a menționat pentru Profit.ro contextul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la TradeVille. „Se preconizează dobânzi reale mai mari și incertitudine”, a adăugat acesta.

Asociația Participanților în Fondurile de Pensii: Guvernul luptă cu Pilonul 2 nu pentru binele viitorilor pensionari, ci ca să facă rost de bani pentru cheltuielile imense CITEȘTE ȘI Asociația Participanților în Fondurile de Pensii: Guvernul luptă cu Pilonul 2 nu pentru binele viitorilor pensionari, ci ca să facă rost de bani pentru cheltuielile imense

Indicele reprezentativ BET a coborât cu 2,12%, până la nivelul de 8.052,03 puncte, iar indicele compozit BET Plus a pierdut 2,06%. Este un declin alimentat de acțiunile bancare, care au însumat tranzacții reprezentând 69,54% din rulajul de 134,37 milioane lei al pieței de acțiuni.

Perspectiva represaliilor de stat contra băncilor trage în jos bursa

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit o corecție puternică, de 3,38%, până la prețul de 2,2900 lei/acțiune, pe transferuri de 64,98 milioane lei. Cotația este deja cu 10,19% sub nivelul maxim de după ata de înregistrare pentru repartizarea profitului pe anul precedent, de 2,5500 lei/acțiune. Intraday, a fost atins chiat și un minim de 2,2150 lei/acțiune, consemnat după 3 ore de tranzacționare.

Ulterior, piața a revenit, după ce premierul Tudose a negat într-o intervenție pentru Bloomberg că Guvernul vizează introducerea unei taxe pe activele bancare. Ar fi condiții pentru o revenire la nivelul sentimentului pieței, spune Dumitrescu, dar „depinde de câtă răbdare vor avea investitorii”.

Perspectiva represaliilor de stat contra băncilor trage în jos bursa

Al 2-lea rulaj al zilei, de 28,46 milioane lei, l-au avut titlurile BRD Societe Generale (BRD), care s-au depreciat cu 2,39%, până la prețul de 13,06 lei/acțiune. Cotația se află la aproximativ la jumătatea distanței dintre ultima valoare de tranzacționare de anul trecut de 11,88 lei/acțiune și maximul din 2017 de 14,22 lei/acțiune, consemnat chiar la începutul acestei luni.

Acțiunile OMV Petrom scad pe știrea privind majorarea accizei

Nu este un șoc venit din zona guvernamentală numai pe zona bancară. Și sectorul energetic a suferit astăzi un recul consistent, reflectat de deprecierea de 2,35% a indicelui BET-NG. Cel mai important emitent din structura acestuia, OMV Petrom (SNP) a pierdut 4,46% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,3000 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,59 milioane lei. Perspectiva ca dacă accizarea suplimentară se va răsfrânge într-o majorare a prețului la pompă Guvernul să umble și la redevențe – avansată din zona majorității parlamentare – a alimentat acest val de vânzări.

O zi negativă au avut și titlurile Transgaz Mediaș (TGN), care au coborât cu 3,47%, până la prețul de 390,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,33 milioane lei. În piața deal, de asemenea, a fost efectuată o tranzacție specială la acest preț, valoarea schimbului fiind de aproximativ 601.000 de lei. Astăzi, fondurile NN au comunicat pieței că și-au redus expunerea la 4,98% din titlurile transportatorului de gaze, după ce anterior aveau o deținere de 5,01%.

Un declin ceva mai atenuat, de 0,97%, până la prețul de 30,70 lei/acțiune, l-au avut titlurile Romgaz (SNG) care au cumulat transferuri de 3,94 milioane lei. Aproape jumătate de procent au pierdut și titlurile Electrica (EL), care au închis la prețul de 13,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,81 milioane lei.

Nu ne-am conectat la revenirea europeană

„În afară sesiunea a fost mai degrabă pozitivă”, a expus contextul Dumitrescu de la TradeVille. Către final, în Europa „s-a mai stins avântul”, dar indicii principali au rămas „pe verde”: +0,52% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,89% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,58% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,44% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,02% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,50% pentru indicele BUX de la Budapesta. Excepția a reprezentat-o indicele PX de la Praga, care a suferit un declin de 0,64%.

Fondurile închise, ocolite de valul de vânzări

Ca și în ședința de tranzacționare precedentă, fondurile închise de la cota BVB au rezistat bine. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu numai 0,34%, până la prețul de 0,8700 lei/acțiune, pe schimburi de 10,99 milioane lei în piața reglementată. Pe segmentul deal, s-a efectuat o tranzacție specială cu 4,95 milioane acțiuni. Valoarea acesteia, la prețul de 0,8680 lei/acțiune, s-a ridicat la 4,29 milioane lei.

Titlurile SIF au avut, în ansamblu, chiar o zi pozitivă, ceea ce a tras în sus indicele financiar BET-FI pentru o închidere marginal peste referință (+0,03%), la nivelul de 35.739,25 puncte. Cel mai lichid dintre acestea, cu transferuri de 1,88 milioane lei, a fost SIF Moldova (SIF2), care s-a apreciat cu 0,18%, până la prețul de 1,12 lei/acțiune. Volume apropiate de echivalentul a 1 milion de lei s-au mai consemnat pe titlurile SIF Transilvania (SIF3) și SIF Oltenia (SIF5).

Acțiunile Digi cad din nou sub prețul ofertei publice de listare

Intensificarea activității de tranzacționare la nivelul întregii piețe a ridicat și volumele pe titlurile Digi Communications (DIGI), la aproximativ 940.000 de lei. Cotația a suferit un recul de 1,27%, până la prețul de 39,00 lei/acțiune, nivel cu 1 leu/acțiune sub prețul ofertei publice care a adus emitent la cota Bursei de Valori București în luna mai a acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
ovidiu dumitrescu
tradeville
bvb
bursa
banca transilvania
brd; transgaz
romgaz