Prăbușire a profitului net pentru Compa Sibiu. Muncitorii nu s-au mai întors la fabrică după ce Guvernul a dat strigarea #StaiAcasă! Creșterea utilităților – una din cele mai grave probleme din ultimii ani. Giganți din industria auto – inflexibili în negocieri

Prăbușire a profitului net pentru Compa Sibiu. Muncitorii nu s-au mai întors la fabrică după ce Guvernul a dat strigarea #StaiAcasă! Creșterea utilităților – una din cele mai grave probleme din ultimii ani. Giganți din industria auto – inflexibili în negocieri
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 feb 2023

Câștigul pretaxare EBITDA  al producătorului de componente auto Compa a coborât anul trecut cu 16,34%, la 53,30 milioane lei, de la 63,71 milioane lei în exercițiul financiar precedent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compa Sibiu (CMP) a realizat, la nivel individual, în 2022, venituri totale de 566,95 milioane lei, cu 1,53% mai mari decât cele de 558,42 milioane lei din perioada similară a anului trecut. „Numărul de comenzi a fost fluctuant pe parcursul anului 2022, societatea fiind nevoită să lucreze zilele libere de sâmbată și duminică (cu plata muncii cu un tarif dublu), ceea ce a avut un impact major în costuri salariale fapt înregistrat și asupra rezultatelor anului 2022”, spune compania în raportarea anuală preliminară.

În același interval de raportare, cheltuielile totale au urcat cu 5,93%, la 744,42 milioane lei, de la 702,76 milioane lei. „O altă problemă dificilă cu care s-a confruntat Societatea în anul 2022, continuată din anul 2021 a fost creșterea prețului la utilități cu impact major asupra rezultatelor financiare ale Compa. Putem afirma faptul că, aceste creșteri de pret la utilități la nivel european, într-un ritm, fără precedent, pe fondul evenimentelor din Ucraina au reprezentat una dintre cele mai grave probleme cu care s-a confruntat Compa în ultimii ani”, spune emitentul în raportarea către investitorii de pe bursă

Life is Hard și-a majorat business-ul și profitul anul trecut și promite că „2023 este începutul unui nou ciclu de creștere” CITEȘTE ȘI Life is Hard și-a majorat business-ul și profitul anul trecut și promite că „2023 este începutul unui nou ciclu de creștere”

Astfel, compania a raportat un rezultat total global de 1,99 milioane lei, de 5 ori și jumătate mai mic decât cel de 15,34 milioane lei din 2021. La 9 luni, profitul net era de 1,99 milioane lei.

„Furnizorii de utilități - energie electrică și gaz metan – au crescut prețurile instant fără nici o șansă de negociere”, explică societatea această erodare a marjelor. „Solicitările Compa către clienți de recunoaștere a acestor influențe în costuri și acceptare a majorării prețurilor s-au izbit de refuzul acestora în primele luni sau de prelungire nejustificată a procesului de negociere. Poziția inflexibilă a clienților, tendința lor inexplicabilă de tergiversare a negocierilor a reprezentat cauza principală a reducerii dramatice a gradului de profitabilitate al fimei în semestrul II și implicit pe întregul an 2022”, spune compania în raportarea la 9 luni.

Compa Sibiu produce componente auto pentru mărci precum BMW, Mercedes, Peugeot, Renault, Audi, Ford, Fiat, Citroën, Toyota, VW, GM, Porsche si Kia. Compania afișa și distribuția principalilor clienți, nume mari din industria auto și a componentelor auto.

Prăbușire a profitului net pentru Compa Sibiu. Muncitorii nu s-au mai întors la fabrică după ce Guvernul a dat strigarea #StaiAcasă! Creșterea utilităților – una din cele mai grave probleme din ultimii ani. Giganți din industria auto – inflexibili în negocieri

Un șoc este resimțit și la nivelul forței de muncă. „Efectele pandemiei au fost resimțite si în anul 2022 în lipsa personalului calificat. La finele anului 2021 și începutul anului 2022 comenzile de la clienți au fost la un nivel ridicat comparativ cu anul precedent”, spune raportarea anuală preliminară.

„Compa a rămas la finalul anului 2020 fără o parte din angajați, în special muncitori calificați care au ales să își înceteze contractul de muncă în perioada somajului tehnic. Plecările de personal din primul an al pandemiei, cu precădere muncitori calificați și formați pentru procesele specifice din Compa, sunt resimțite și azi în activitatea firmei.”

TeraPlast vizează rate de creștere cu 2 cifre pentru următorii ani. „Nu înseamnă că nu ne gândim la dezvoltare regională, inclusiv prin relocalizare de producție.” CITEȘTE ȘI TeraPlast vizează rate de creștere cu 2 cifre pentru următorii ani. „Nu înseamnă că nu ne gândim la dezvoltare regională, inclusiv prin relocalizare de producție.”

La data de 31 decembrie 2022, activele totale ale Compa Sibiu se situau la 762,49 milioane de lei, în scădere cu 13,92% față de cele de 781,23 milioane lei de la finele anului 2021. În aceeași perioadă, datoriile totale s-au redus cu 6,55%, la 265,38 milioane lei, de la 297,07 milioane lei.

Compania este controlată în proporție de 19,00% de directorul general Ioan Deac, în timp ce directorul economic, Ioan Miclea, deține o participație de 18,75%. La ultimul preț de închidere de la BVB al titlurilor Compa, de 0,4062 lei/acțiune, compania are o capitalizare bursieră de 101,09 milioane lei (20,56 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
compa
bvb
bursa
auto