Prețul petrolului crește, pe fondul știrii că numărul exploatărilor nord-americane este la minimul ultimilor 13 ani

Prețul petrolului crește, pe fondul știrii că numărul exploatărilor nord-americane este la minimul ultimilor 13 ani
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 oct 2015

Prețul petrolului brut a urcat la 46 dolari pe baril după ce Baker Hughes a anunțat că în prezent sunt numai 809 de exploatări ale zăcămintelor petroliere în America de Nord. Valoarea este la mai puțin de jumătate față de punctul maxim atins în 20014 și la cel mai scăzut nivel din 2002 încoace.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Cotația futures a petrolului brut a urcat în această dimineață cu 1% față de valorile de închidere ale săptămânii precedente, atingând reperul de 46 dolari/baril, conform Bloomberg. Este o mișcare în tandem cu alte creșteri pe activele de risc ce însoțește închiderea pozitivă de vineri a bursei americane, dar și debutul "verde" al piețelor asiatice. Pe de altă parte, este continuarea unei tendințe mai puternice de apreciere a prețului de vineri. Motivul acestui impuls? Închiderile masive de sonde din America de Nord. Datele centralizate de furnizorul de servicii petroliere Baker Hughes indică a șasea săptămână consecutivă în care marile companii raportează oprirea netă temporară a mai multor exploatări. 29 de operațiuni au fost sistate săptămâna trecută, cea mai mare scădere săptămânală din ultimele cinci luni. Mai alarmant este că nivelul de 809 de zăcăminte în exploatare din America de Nord este cel mai scăzut din anul 2002 încoace, observă portalul Zero Hedge. Numărul este la mai puțin de jumătate față de reperul de 1.900 de exploatări nord-americane, maximul de anul trecut. Cele mai afectate de aceste închideri sunt platformele petroliere din Golful Mexic și exploatările de zăcăminte de șist.

Într-o postare pe blogul său de la sfârșitul lunii august, analistul economic James Howard Kunstler, afirma că am putea asista la sfârșitul revoluției fracturării hidraulice. „Adevărul este că industria petrolului de șist nu a putut face profit nici la un petrol de 100 dolari pe baril“, scria el. Mai grav este că multe dintre obligațiunile corporative emise în special în anii 2005-2007 de companiile americane pentru finanțarea noilor exploatări se apropie de scadență și operațiunile nu aduc fluxurile de numerar necesare rambursărilor către investitori. Saga zăcămintelor de șist din anii 2005-2015 a fost o „cascadorie a disperării“, însă industria petrolului a căzut și nu-și va mai reveni. „Niciodată!”, spunea Kunstler.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
titei
baker hughes
zacaminte de sist