Raliul de la BVB păstrează suflul. Sunt așteptați noi bani în piață, spune un broker

Raliul de la BVB păstrează suflul. Sunt așteptați noi bani în piață, spune un broker

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 iun 2020

Indicii principali bursieri din România au suferit o mică retragere, însă aceasta este rezultatul ajustării ex-dividend a acțiunilor Fondul Proprietatea. Volumele sporite arată o menținere a interesului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii și-au menținut elanul la cumpărare și după mini-vacanța de Rusalii, iar aceasta s-a văzut la nivelul lichidității. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 56,66 milioane lei (11,71 milioane euro), asigurat în proporție de 56,12% de transferurile cu acțiuni bancare. Titlurile instituțiilor de credit românești s-au păstrat pe tendința de accelerare a urcușului de la începutul acestei luni.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,92%, până la prețul de 2,1900 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 13,92 milioane lei, însă intraday s-au consumat transferuri și la prețul de 2,2300 lei/acțiune. De asemenea, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avut un salt de 1,40%, până la prețul de 13,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,11 milioane lei în piața reglementată. La același nivel de preț s-au realizat și singurele tranzacții speciale din piața deal, ceea ce a ridicat valoarea acestora la 8,68 milioane lei.

CONFIRMARE OFICIALA. Electrica vrea să achiziționeze active ale CEZ printr-un consorțiu format împreună cu SAPE și Hidroelectrica CITEȘTE ȘI CONFIRMARE OFICIALA. Electrica vrea să achiziționeze active ale CEZ printr-un consorțiu format împreună cu SAPE și Hidroelectrica

Pe contrasens, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, au suferit un recul de 2,44%, pe o activitate de 3,08 milioane lei, în acord cu evoluția de pe piața principală din Viena. Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, observă încercarea de recuplare a pieței la traiectoria burselor dezvoltate, după o zi de întrerupere. Practic, la București cotațiile nu au încorporat aprecierile din ultima parte a sesiunii de la New York Stock Exchange de vineri, dar și din ședința de luni.

Pe de altă parte, a fost prinsă în contratimp de impulsul corectiv de azi, indicii europeni având închideri negative pe linie: -1,35% pentru indicele Euro Stoxx 50, -2,11% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,55% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,57% pentru indicele DAX30 din Germania, -0,31% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,83% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,83% pentru indicele PX de la Praga.

Din anularea unor tendințe de sens contrar, indicele compozit BET Plus de la București a pierdut 0,43%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,40%, până la nivelul de 8.813,53 de puncte. Sub aspect tehnic, mișcarea arată ca o reacție la întâlnirea nivelului de retragere Fibonacci de 61,8% al scăderii din februarie-martie, cotația gravitând în jurul mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), așa cum se vede pe graficul atașat.

Raliul de la BVB păstrează suflul. Sunt așteptați noi bani în piață, spune un broker

Evoluția nominală la nivelul principalilor indici este oarecum înșelătoare, aceasta fiind influențată de ajustarea ex-dividend cu 6,05% a titlurilor Fondul Proprietatea (FP) care a închis la prețul de 1,1650 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei de pe segmentul regular, de 8,20 milioane lei și care a tras în jos și indicele financiar BET-FI. Acesta a subperformat pieței, cu un recul de 1,93%, până la nivelul de 43.119,98 puncte. Fondul a notificat piața după închiderea ședineți că săptămâna trecută a răscumpărat un număr de 3,76 milioane acțiuni proprii și pentru care a plătit suma de 4,70 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

Marcel Murgoci de la Estinvest mizează pe întoarcere a banilor din dividende pentru a fi reinvestiți de către investitorii de portofoliu. Sub acest aspect, fluxul de numerar ar trebui să fie constant pe parcursul întregii veri.

ANALIZĂ OUG 114 a provocat administratorilor de pensii private pierderi de peste 80 milioane de lei, după 7 ani de profit CITEȘTE ȘI ANALIZĂ OUG 114 a provocat administratorilor de pensii private pierderi de peste 80 milioane de lei, după 7 ani de profit

Pe constrasens față de restul pieței a fost sectorul energetic, al cărui indice BET-NG a câștigat 0,64%, însă pe volume mici și cu evoluții divergente la nivelul celor mai tranzacționate acțiuni. Astfel, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 0,42%, până la prețul de 19,16 lei/acțiune, pe transferuri de 2,37 milioane lei și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avut un avans de 0,48%, până la prețul de 31,25 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,00 milioane lei.

În oglindă, titlurile Electrica (EL) au suferit un declin de 0,48%, până la prețul de 10,45 lei/acțiune, pe o activitate de 1,66 milioane lei. Tot o închidere negativă, -0,47%, la prețul de 85,20 lei/acțiune, au avut și titlurile Conpet Ploiești (COTE), care au adunat tranzacții 1,46 milioane lei. Cel mai important titlu de la această categorie, cel al OMV Petrom (SNP), a închis la prețul de 0,3395 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,27 milioane lei.

Transferuri de 1,68 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), care au coborât cu 1,59%, până la prețul de 0,3090 lei/acțiune. Recent, pe acest simbol a fost derulată o ofertă publică accelerată prin care investitorii de la Marley Magyarország și-au înstrăinat pentru suma de 29,70 milioane lei pachetul de acțiuni reprezentând 7,92% din capitalul social. Cumpărătorii cei mai importanți au fost fondurile de pensii administrate NN și Allianz care și-au majorat expunerile la 11,63% și, respectiv 6,51%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
marcel murgoci
estinvest