Rompetrol Rafinare, care deține rafinăria Petromidia, închisă în urma incendiului din iulie, și-a redus pierderile cu 100 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare, care deține rafinăria Petromidia, închisă în urma incendiului din iulie, și-a redus pierderile cu 100 milioane de dolari
scris 13 aug 2021

Rompetrol Rafinare, parte a grupului KMG International, și proprietara rafinăriei Petromidia, oprită în prezent din cauza incendiului de la începutul lunii iulie, și-a redus cu 100 de milioane de dolari pierderile în prima jumătate a acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Explicația: în primele șase luni din 2021, rafinăria Petromidia a funcționat fără întreruperi, comparativ cu primul semestru din 2020, atunci când cea mai mare unitate de profil din România a fost închisă pentru lucrările de revizie generală din perioada martie-aprilie 2020. De asemenea, cererea de piață, puternic afectată de contextul pandemic în 2020, a revenit la niveluri asemănătoare celor din 2019, susține compania.

Rompetrol a înregistrat în primele 6 luni ale acestui an o pierdere netă de 22,8 milioane de dolari, cu 103,7 milioane de dlari mai redusă decât pierderea înregistrată în semestrul 1 al anului trecut.

Cifra de afaceri brută consemnată de Rompetrol Rafinare în prima jumătate a anului a ajuns la aproape 2,3 miliarde de dolari, iar profitul operațional (EBITDA), a avut o valoare pozitivă de circa 69 de milioane de dolari, comparativ cu valoarea negativă de 43,6 milioane de dolari în perioada similară a anului trecut.

Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a atins puțin peste 1 miliard USD în T2 2021 și 1,8 miliarde USD în S1 2021, consemnând o creștere, comparativ cu aceleași perioade din anul precedent. Creșterea stă sub semnul majorării marjei de rafinare, de la 5,5 USD/t în S1 2020, la 27,5 USD/t în S1 2021.

Rafinăria Petromidia, care reprezintă aproximativ 40% din capacitatea de rafinare din România, a procesat, în primele 6 luni din 2021, un total de 2,72 milioane de tone de materii prime și a obținut 701 mii de tone de benzină, respectiv 1,37 milioane de tone de motorină și combustibil special de aviație.

FOTO Compania canadiană Euro Sun Mining (fosta Carpathian Gold) se duce la bursa din Londra cu zăcământul aurifier din România CITEȘTE ȘI FOTO Compania canadiană Euro Sun Mining (fosta Carpathian Gold) se duce la bursa din Londra cu zăcământul aurifier din România

În primul semestru din 2021, rafinăria Petromidia a reușit să obțină rezultate bune la randamentul produselor albe (84,67%wt) și la indicele de intenstitate energetică (100,95%).

La rândul ei, rafinăria Vega Ploiești, singurul producător intern de bitum și hexan, a procesat 188 kt de materii prime, în primul semestru al anului. Unitatea din Ploiești a consemnat rezultate bune în ceea ce privește consumul energetic (2,56 GJ/t) și disponibilitatea mecanică (98,7%).

În prima jumătate a anului, Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de 545 milioane de dolari, în creștere cu 238 de milioane de dolari față de aceeași perioadă din 2020 (307 milioane de dolari).

În primele 6 luni ale anului, în segmentul de petrochimie al companiei s-au procesat 72 kt de propilenă. Producția totală de polimeri a fost de 68 de kt, iar volumul vânzărilor a fost la același nivel cu cel din S1 2020 – 71 kt.

Rezultatele diviziei petrochimice au înregistrat creșteri semnificative, ca urmare a evoluției pozitive a cotațiilor. Cifra de afaceri brută a diviziei a fost de 115 milioane de dolari, iar rezultatul net a fost unul pozitiv, de 4,4 milioane de dolari.

Complexul petrochimic este unicul producător de polipropilene și polietilene din România, reușind constant să-și majoreze cota de piață și pe categoriile secundare de produse.

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuție a înregistrat peste 1,5 miliarde de dolari în prima jumătate a anului. De asemenea, profitul operațional (EBITDA) a înregistrat o valoare de 42,3 milioane USD în S1 2021, în timp ce profitul net a fost de 15,3 milioane de dolari.

Vânzările de carburanți (în zona de retail și en-gros), pentru primele șase luni ale anului 2021, s-au ridicat la aproximativ 1 milion de tone, o creștere cu 22% față de perioada similară a anului trecut.

La sfârșitul lunii iunie 2021, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 1068 puncte de comercializare, incluzând rețeaua de stații proprii, stații partener și stații mobile (expres, baze interne de 9 și 20 metri cubi).

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct și indirect) și Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol rafinare
petromidia
pierderi