Rulajele slabe de pe bursă fac victime în rândul caselor de brokeraj. ASF suspendă activitatea IEBA Trust

Rulajele slabe de pe bursă fac victime în rândul caselor de brokeraj. ASF suspendă activitatea IEBA Trust
scris 19 dec 2019

Casa de brokeraj IEBA Trust și-a notificat astăzi clienții că nu le mai poate introduce ordinele de tranzacționare după ce o decizie a supraveghetorului pieței i-a retras autorizația. Intermediarul care a adus pe piață obligațiunile UniCredit Bank și Grup Șapte nu s-a conformat cerințelor de capital existente sub actualul cadru de reglementare.

Intermediarii de la BVB operează tot mai greu, striviți între posibilitățile restrânse de comisionare într-o piață de acțiuni al cărui rulaj mediu zilnic abia a fost în primele 10 luni ale acestui an de 40,11 milioane lei (8,46 milioane euro) și costurile în creștere de operare impuse de directivele europene și importante în legislația românească primară și secundară.

Cum veniturile din activitatea de bază cu greu pot susține afacerile de brokeraj pe linia de plutire, acționarii acestora găsesc puține motive să vină cu bani de acasă. Acesta este contextul în care IEBA Trust, unul dintre brokerii vechi din piață, are activitatea de intermediere suspendată de o decizie de ieri a Autorității Supraveghere Financiară (ASF).

EXCLUSIV Proprietarul Superbet, fondatorul Țuca Zbârcea & Asociații, deținătoarea Paloma Tours, dar și fiul fostului director regional IFC intră în afacerea Holde Agri Invest. Plasamentul pentru bursă - inițiat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proprietarul Superbet, fondatorul Țuca Zbârcea & Asociații, deținătoarea Paloma Tours, dar și fiul fostului director regional IFC intră în afacerea Holde Agri Invest. Plasamentul pentru bursă - inițiat

Societatea și-a notificat astăzi clienții că nu mai poate presta servicii pentru ei. „Suspendarea companiei implică imposibilitatea efectuării de tranzacții în numele dumneavoastră și totodată revocarea ordinelor active din piață ce au un termen de valabilitate extins (ordine open)”, spune adresa către investitorii de portofoliu cu care se află sub contract.

Documentul specifică faptul că supraveghetorul pieței a suspendat funcționarea societății în condițiile în care IEBA Trust nu mai îndeplinea cerințele de capital minim conform legii 126/2018 și a Regulamentului UE 575/2013, în condițiile în care acționarii nu au îndeplinit la timp obligațiile privind capitalizarea companiei în termenele asumate de ultima Adunare Generală a Acționarilor.
Profit.ro a sunat la sediul IEBA Trust pentru lămuriri suplimentare legate de firmă, dar directorul Gabriela Zabarcencu nu a fost disponibilă pentru o convorbire telefonică.

BCR a plasat la un cupon de 5,35% cea mai mare emisiune de obligațiuni nepreferențiale în lei de pe piața locală CITEȘTE ȘI BCR a plasat la un cupon de 5,35% cea mai mare emisiune de obligațiuni nepreferențiale în lei de pe piața locală

Ultimul exercițiu de piață major intermediat de IEBA Trust a fost listarea obligațiunilor în valoare de 2 milioane lei ale agenției de activare de brand Grup Șapte în luna ianuarie a acestui an.
În discuții cu Profit.ro, investitori din piață vorbeau despre probleme importante la nivelul unor case de brokeraj românești și chiar cita IEBA Trust ca unul dintre intermediarii care riscă să rămână fără autorizarea ASF.

Pe de altă parte, societatea care astăzi și-a suspendat activitatea avea și aprecieri din piață. Un profesionist care a desfășurat timp de peste 10 ani diverse activități legate de piața bursieră românească menționa că este un client mulțumit al IEBA Trust ca investitor și că recomandase și altora această casă de brokeraj. În mod particular menționa numele lui Tudor Cernica drept un broker foarte experimentat și care înțelege foarte bine ce se întâmplă în piață.

Până la Marea Liberalizare din 2021, Hidroelectrica și Nuclearelectrica pot fi obligate de ANRE să-și vândă 65% din producție la preț reglementat CITEȘTE ȘI Până la Marea Liberalizare din 2021, Hidroelectrica și Nuclearelectrica pot fi obligate de ANRE să-și vândă 65% din producție la preț reglementat

Dincolo de orice strădanii, piața de brokeraj este puțin ofertantă prin prisma rulajelor restrânse de pe segmentul regular. Sunt zile în care activitatea de tranzacționare cu acțiuni scade și sub reperul unui echivalent de 5 milioane de euro, iar brokerii români deja împart un tort mic și cu brokerii externi care operează pe pașaport în România precum WOOD & Company Financial Services din Cehia, Raiffeisen Bank din Austria și Concorde Securities din Ungaria, frecvent prezenți în top 3 tranzacționare la BVB.

Acesta este și contextul în care Bursa de Valori București a promovat săptămâna trecută un program pentru formatorii de piață care înlesnește nu numai comisioane mici percepute de operatorul de piață, dar chiar și o schemă de bonificare pentru brokerii activi care stau în cotații în calitate de market-makeri. Astfel, Bursa, profitabilă și cu disponibilități bănești pe bilanț, acceptă să transfere o parte din resurse către societățile de brokeraj, acolo unde modelul de business este distrus de volumele mici, rezultat al prezenței slabe a investitorilor de retail.

CONFIRMARE Producătorul semințelor și alunelor Elmas își aduce obligațiunile la bursă. Titlurile garantate în premieră cu brandul CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Producătorul semințelor și alunelor Elmas își aduce obligațiunile la bursă. Titlurile garantate în premieră cu brandul

Exercițiul cel mai important al IEBA Trust a fost intermedierea plasamentului privat pentru emisiuni de obligațiuni în valoare însumată de 610 milioane lei ale UniCredit Bank, listate în vara anului 2017. Un an mai târziu, IEBA apare ca operator al book-ului pentru oferta de răscumpărare derulată de SIF Moldova (SIF2).

Acum, societatea își lasă clienții „în aer” în tranzacțiile pentru rearanjarea protofoliilor la final de an. Încheierea notificării către aceștia sugerează că IEBA nu a aruncat încă prosopul: „Vom reveni cu notificare imediat ce vom avea autorizația de a presta din nou cele mai bune servicii pentru dumneavoastră.”

În urmă cu 5 ani, la suspendarea casei de brokeraj SSIF Carpatica Invest, încă de la primirea deciziei ASF directorul era sceptic față de reluarea activității. Spunea că lunile de inactivitate creează goluri de venit, iar mulți dintre clienți, odată plecați, nu se mai întorc. Piața avea să îl confirme, iar intermediarul care făcea parte din grupul financiar în care era și Banca Comercială Carpatica s-a dizolvat ulterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
ieba trust
bvb
bursa
unicredit bank
grup sapte
asf