Săptămâna se închide cu o sesiune agitată la BVB. Reveniri consistente și o tranzacție deal cu aproape 5% acțiunile SIF Muntenia

Săptămâna se închide cu o sesiune agitată la BVB. Reveniri consistente și o tranzacție deal cu aproape 5% acțiunile SIF Muntenia
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 iun 2018

Deși au început săptămâna pe un impuls negativ care a dus indicele principal sub minimele din luna mai, astăzi cotațiile au avut un ricoșeu robust, în special pe acțiuni de pe segmentul energetic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească a profitat de relativa relaxare din piețele financiare internaționale și a închis săptămâna cu o sesiune pozitivă. Încurajați de faptul că trecerea sub minimele din luna mai nu a antrenat panică și nu a antrenat vânzări, investitorii de la BVB au intrat la cumpărare după ce au văzut tabloul preponderent favorabil din România: +0,89% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,28% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,91% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,06% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,75% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +2,46% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,17% pentru indicele PX de la Praga.

Debutul a fost timid, însă pe parcursul orarului de tranzacționare cotațiile au urcat constant. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,06%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat +1,21%, până la nivelul de 8.087,01 puncte. Graficul intraday surprinde acest parcurs care a avut o etapă de accelerare scurtă în jurul orei 15:40.

Săptămâna se închide cu o sesiune agitată la BVB. Reveniri consistente și o tranzacție deal cu aproape 5% acțiunile SIF Muntenia

O mare parte din acest elan a fost antrenat de explozia de preț de 7,79%, până la nivelul de 22,15 lei/acțiune al titlurile Transelectrica (TEL), ce au adunat schimburi de aproximativ 863.000 de lei. Intraday a fost atins chiar și un maxim de 22,65 lei/acțiune care deja era cu 16,75% deasupra minimului local de 19,40 lei/acțiune atins la începutul acestei luni.

Acțiunile OMV Petrom și Romgaz, motoare ale revenirii

Revenirea a fost, însă, în ansamblu, robustă, susținută de câteva titluri lichide. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 2,40%, până la prețul de 0,3205 lei/acțiune, pe primul rulaj al zilei, de 6,05 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 2,05%, până la prețul de 37,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,57 milioane lei.

Acesta este și contextul în care indicele sectorului energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu un avans de 1,71%, într-o zi marcată de un puseu de creștere a cotației internaționale a petrolului de tip Brent care la Londra s-a întors în zona de 79,00 dolari/baril.

Pe același segment energetic, titlurile transportatorului de gaze naturale Trangaz (TGN), și-au continuat parcursul negativ pe care s-au înscris după ajustarea ex-dividend cu un declin de încă 0,61%, până la prețul de 228,00 lei/acțiune.

Ce bani s-au mișcat pe acțiunile cu profil financiar

Dintre titlurile lichide, pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 5,47 milioane lei, s-au situat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au avansat cu 0,84%, până la prețul de 2,4000 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 10,42 miliarde lei (2,23 miliarde euro), foarte apropiată de cea a competitoarei BCR așa cum aceasta rezultă din tranzacția prin care SIF Oltenia (SIF5) va înstrăina pachetul său de 6,29% către grupul bancar austriac Erste.

Acțiunile vânzătorului SIF Oltenia, după sesiunile de aprecieri consistente care au urmat anunțului tranzacției, s-au corectat cu 0,95%, până la prețul de 2,0900 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ de 914.000 de lei.

Într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni s-a situat la 56,16 milioane lei (12,05 milioane euro), peste jumătate din această activitate de tranzacționare a fost reprezentată de transferurile de tip deal cu 39,60 milioane acțiuni SIF Muntenia (SIF4), reprezentând 4,90% din capitalul social, în valoare de 30,13 milioane lei.

Schimbul a fost efectuat la o deviație minoră față de referință, o mișcare de o amplitudine apropiată, +0,09%, având-o, de altfel, și indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 37.685,16 de puncte. Cel mai important, emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a câștigat 0,11% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,8840 lei/acțiune, într-o sesiune în care transferurile s-au cifrat la 2,28 milioane lei.

Impuls pozitiv pentru acțiunile Alro

Tranzacții peste media obișnuită a respectivilor emitenți, am consemnat pe titlurile MedLife (M), care au urcat cu 1,64%, până la prețul de 31,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,41 milioane lei și Alro Slatina (ALR), care s-au apreciat cu 0,71%, până la prețul de 4,2700 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,16 milioane lei. Acționarii majoritari ai producătorului de aluminiu, companiile Vimetco și Conef, derulează, începând de luni, o ofertă publică de vânzare pentru aproape 54% din titlurile proprii. Tendința a fost de apreciere puternică pentru titlurile Alro de la anunțul parametrilor operațiunii de piață.

Din punct de vedere tehnic, piața se află într-o etapă de incertitudine după ce „urșii” au refuzat să împingă cotațiile mai jos la testarea precedentelor minime. Indicele BET a trecut peste mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt, invalidând impulsul descendent recent, dar rămân sub celelelte medii mobile relevante, așa cum se vede pe graficul zilnic de mai jos.

Săptămâna se închide cu o sesiune agitată la BVB. Reveniri consistente și o tranzacție deal cu aproape 5% acțiunile SIF Muntenia

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
romgaz
fondul proprietatea
banca transilvania
omv petrom
transelectrica
transgaz