Scade costul de finanțare al Greciei; investitorii sunt mai puțini îngrijorați cu privire la un posibil default

Scade costul de finanțare al Greciei; investitorii sunt mai puțini îngrijorați cu privire la un posibil default
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 oct 2015

Costul de finanțare al Greciei dă semne de revenire, iar pentru prima dată în acest an, randamentul obligațiunilor care ajung la scandență în 2019 a scăzut sub cel al titlurilor cu maturitate de 10 ani, după ce oficiali ai UE au declarat că Grecia ar putea primi săptămâna viitoare o primă tranșă de 2 miliarde euro din cel de-al treilea acord de finanțare încheiat cu creditorii internaționali, în valoare de 86 miliarde euro.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Randamentul obligațiunilor care ajung la maturitate în aprilie 2019 a scăzut luni cu 63 puncte de bază, la 7,51%, sub randamentul obligațiunilor pe 10 ani, de 7,59%, potrivit Bloomberg.

Randamentul pentru obligațiunile cu scadență în 2017 se situa la 8,15%.  

Costul de finanțare al Greciei a scăzut în ultimele săptămâni, după ce electoratul elen a acordat o nouă șansă premierului Alexis Tsipras și partidului de extremă stânga Syriza pentru a resuscita economia națională, în pofida măsurilor de austeritate adoptate în schimbul unui nou pachet de finanțare acordat de Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană și Mecanismul European de Stabilitate.

Măsurile au fost adoptate săptămâna trecută de parlamentul elen, iar guvernul de la Atena a cerut deja creditorilor eliberarea primei tranșe din noul împrumut, în valoare de 2 miliarde euro. Potrivit unor oficiali UE, cererea ar putea fi aprobată săptămâna viitoare.

Reacția investitorilor contrastează cu cea observată în ianuarie, când Syriza a câștigat prima dată alegerile legislative din Grecia. Tsipras a promis atunci că Grecia nu va mai adopta măsuri de austeritate pentru susținerea economiei, ceea ce a condus la un val de vânzări de acțiuni în companiile grecești și la creșterea puternică a costurilor de finanțare, în condițiile în care investitorii estimau o probabilitate ridicată de default pentru statul elen.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
obligatiuni
randamente
finantare
acord