Ședință de revenire pe bursă, după 13 sesiuni consecutive de scăderi

Ședință de revenire pe bursă, după 13 sesiuni consecutive de scăderi

Sursa foto: Kim Takhyzh Sviridov / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 nov 2017

Indicii principali de la BVB au urcat cu aproape jumătate de procent, ricoșeu susținut de avansul acțiunilor bancare și din domeniul energiei care vine după o tendință consistentă de depreciere în ultimele 2 săptămâni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Perioada de subscriere la ofertele publice derulate de Transilvania Broker de Asigurare (TBK) și Sphera Franchise Group (SFG) s-a suprapus cu o etapă de vânzări pe piața secundară, unde în contextul unei lipse de susținere la cumpărare reflectată în volumele slabe, și-a spus cuvântul asupra cotațiilor, care au alunecat către minime ale ultimelor 8 luni.

Astăzi, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,47%, în timp ce indicele reprezentativ BET a câștigat 0,46%, până la nivelul de 7.784,05 puncte. Este o mișcare de revenire, după ce piața fusese apăsată în ultimele 2 săptămâni. Ricoșeul este unul așteptat din punct de vedere tehnic, după etapa de supravânzare surprinsă și de indicatorul Stochastic inserat în subchartul graficului atașat. Conotația rămâne negativă pentru indice, care se află sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200) care definește trendul, sub mediile mobile de viteză în proporție Fibonacci de 21 de zile (EMA21) și 55 de zile (EMA55), sub o linie de trend descendent conturată în ultimele luni și sub pragul de suport din zona de 7.86o de puncte care a fost spart la începutul lui noiembrie.

Ședință de revenire pe bursă, după 13 sesiuni consecutive de scăderi

Tonul revenirii a fost dată de una dintre cele mai presate acțiuni din această periodă, cea a Băncii Transilvania (TLV), care a urcat cu 0,94%, până la prețul de 2,1500 lei/acțiune, pe transferuri de 7,88 milioane lei, în timp ce pe piața deal a fost încheiată o tranzacție specială în valoare de 5,95 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-a apreciat cu 0,81%, până la prețul de 12,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,94 milioane lei. Peste 40% din activitatea de tranzacționare pe segmentul acțiuni de la BVB de 38,72 milioane lei (8,43 milioane euro) a fost realizată pe aceste 2 titluri bancare.

Ajutorul din piața petrolului se recunoaște puțin pe sectorul energie de la BVB

Al 2-lea rulaj al zilei, de 5,18 milioane lei, l-au avut titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au crescut cu 0,47%, până la prețul de 31,75 lei/acțiune. Compania a anunșat astăzi semnarea unui contract în valoare de 73,12 milioane lei cu Electrocentrale Galați pentru furnizarea de gaze naturale ăentru perioada octombrie 2017 – martie 2018.

Indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu un avans de 0,25%, deși astăzi cotația petrolului Brent a atins în zona reperului de 64,40 dolari pe baril un nou maxim al ultimilor aproape 2 ani și jumătate. Titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), s-au apreciat cu 0,70%, până la prețul de 0,2890 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,54 milioane lei.

Transferuri de 2,56 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile transportatorului de țiței prin conducte Conpet Ploiești (COTE), ale cărui titluri s-au apreciat cu 0,96%, până la prețul de 105,00 lei/acțiune. O zi mai slabă au avut titlturile Transgaz (TGN) care au pierdut 0,25%, până la prețul de 398,00 lei/acțiune și titlurile Electrica (EL) care au staționat la prețul de 12,26 lei/acțiune, ambele simboluri adunând fiecare schimburi depășind cu puțin 1 milion de lei.

Tranzacție cu 10% din acțiunile Mecanica Ceahlău

Aprecierile pe segmentul fondurilor închise au fost în media pieței, indicele financiar BET-FI urcând cu 0,53%, până la nivelul de 36.890,81 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a câștigat o,36% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,8450 lei/acțiune, într-o zi în care au adunat transferuri de 3,89 milioane lei. Fondul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat la BVB un număr de 6,87 milioane acțiuni proprii, pentru care a achitat 5,80 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari.

A mai reținut atenția pieței o tranzacție pe piața deal cu 23,99 milioane de acțiuni ale producătorului de utilaje agricole Mecanica Ceahlău (MECF), reprezentând 10% din capitalul social. Tranzacția s-a efectuat la prețul de 0,1200 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea acesteia la 2,88 milioane lei. Principalul acționar al companiei este SIF Moldova (SIF2), cu o deținere de 63,9% din titluri. Mecanica Ceahlău a raportat la 9 luni un profit net de 2,81 milioane lei, în creștere cu 11,95% față de cel din perioada similară a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
banca transilvania
brd
fondul proprietatea
romgaz
sphera
transilvania broker