Sesiune de ezitare la bursă. Volumele intră din nou la apă

Sesiune de ezitare la bursă. Volumele intră din nou la apă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 ian 2019

Indicele principal al Bursei de Valori București a pierdut aproape jumătate de procent într-o ședință în care au excelat vânzările pe acțiunile preferate de nerezidenți. Activitatea de tranzacționare redusă arată că investitorii încă sunt dominați de indecizie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ce bursa românească a dat în a 2-a sesiune de tranzacționare a săptămânii un semnal negativ ce părea a marca o tendință de reluare a scăderilor, ședința de astăzi a fost în continuarea mișcării. Indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,42%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,45%, până la nivelul de 7.451,23 de puncte.

Din punct de vedere tehnic, indicele acțiunilor lichide de la cota BVB se află pe un impuls negativ imprimat după testarea retragerii Fibonacci de 38,2% a întregii scăderi de la sfârșitul anului trecut, precipitată de o ordonanță de urgență care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă a cadrului de operare a sistemului de pensii.

Sesiune de ezitare la bursă. Volumele intră din nou la apă

Forța noului puseu de vânzare este neclară, având în vedere că volumele sunt în retragere. Rulajul de numai 27,93 milioane lei (5,98 milioane euro) al pieței de acțiuni arată încă ezitare din partea investitorilor.

Totuși, faptul că nu mai puțin de 3 sferturi din această activitate de tranzacționare a fost asigurată de primele cele mai rulate 3 acțiuni, iar acestea sunt tradițional preferatele investitorilor instituționali nerezidenți, este, iarăși, un semnal de slăbiciune pentru piață.

De asemenea, piața apare firavă și în contextul în care a avut o închidere „roșie” într-o zi preponderent favorabilă pentru bursele europene, așa cum o arată tabloul Bloomberg: +0,50% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,66% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,84% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,83% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,72% pentru indicele BUX de la Budapesta, -0,06% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,36% pentru indicele PX de la Praga.

„Trecerea morții” pe bursa românească. Un semnal tehnic solid sugerează că scăderile acțiunilor s-ar putea relua CITEȘTE ȘI „Trecerea morții” pe bursa românească. Un semnal tehnic solid sugerează că scăderile acțiunilor s-ar putea relua

Într-o zi în care la Londra prețul țițeiului de tip Brent a ajuns în zona de 61 dolari/baril, un maxim al ultimelor 3 săptămâni, la București, titlurile OMV Petrom (SNP), cea mai importantă companie petrolieră românească, au adunat cele mai multe schimburi, de 10,82 milioane lei. Cotația a alunecat cu 0,66% sub referință, la prețul de 0,2995 lei/acțiune, o performanță totuși superioară indicelui energetic BET-NG, care a suferit un declin de 0,72%. Acesta a fost tras în jos de deprecierea de 3,49% a titlurilor Nuclearelectrica (SNN), până la prețul de 8,3000 lei/acțiune, pe transferuri de 1,67 milioane lei, și de scăderea de 1,03%, până la prețul de 28,70 lei/acțiune, a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG) pe volume echivalente cu aproape 996.000 de lei.

RETROSPECTIVĂ 2018 – Anul în care guvernanții au speriat bursa CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ 2018 – Anul în care guvernanții au speriat bursa

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 5,33 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 1,21%, până la prețul de 2,0400 lei/acțiune, nivel la care capitalizarea bursieră a instituției de credit se situează la 9,82 miliarde lei (2,10 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a pierdut 0,87%, până la prețul de 11,34 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 4,83 milioane lei.

Aversiunea la risc față de acțiunile bancare a crescut din nou ieri, după ce mesajul de la Banca Națională a României cu privire la taxa pe activele bancare a mărit sentimentul că există o doză mare de necunoscut. „Este un proiect, o ordonanță pe care nu știi de unde să o apuci”, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu în conferința de presă care a urmat discursului de motivare a deciziei de politică monetară. „Sunt părți din lege pe care cu greu le înțelegem.”

Nu tot segmentul financiar a fost în declin. Susținut de avansul cu 0,91% al titlurilor Fondul Proprietatea (FP), până la prețul de 0,8850 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,26 milioane lei, indicele BET-FI, care măsoară evoluția acțiunilor fondurilor închise de investiții, a urcat cu 0,44%, până la nivelul de 35.060,13 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
petrol