Sesiune „verde” la BVB. Investitorii manifestă prudență înaintea publicării rezultatelor la 9 luni

Sesiune „verde” la BVB. Investitorii manifestă prudență înaintea publicării rezultatelor la 9 luni

Sursa foto: Kittipong Jirasukhanont / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 oct 2020

Pe o lichiditate în scădere, bursa românească a avut o tendință de revenire. Tabloul favorabil al acțiunilor românești a fost completat de un salt mai important al unui titlu listat la Viena.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La Bursa de Valori București acțiunea-fanion, cea a Băncii Transilvana (TLV), pe fondul celor mai mari tranzacții ale zilei, de 10,95 milioane lei, a avut un ricoșeu pozitiv de 0,51%, până la prețul de 1,9700 lei/acțiune, imprimând direcția întregii piețe. Indicii BET Plus și BET au urcat fiecare cu câte 0,38%, ultimul având o închidere la nivelul de 8.784,14 puncte, unde a întâlnit media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Sesiune „verde” la BVB. Investitorii manifestă prudență înaintea publicării rezultatelor la 9 luni

Piața românească încă resoarbe un șoc al vânzărilor din prima sesiune a săptămânii de pe bursa de la New York și pe care acțiunile americane nu l-au recuperat. Mircea Iliescu, investitor de portofoliu și fondator al portalului financiar BVBescu.ro, spune că presiunea este determinată de climatul de incertitudine legat de problemele epidemiologice și investitorii din piala locală își vor căuta un punct de sprijin în rezultatele financiare trimestriale. “Având în vedere evoluția economiei românești în T3, per ansamblul ei, sunt șanse importante ca raportările la 9 luni să fie bune”, afirmă Iliescu ce pregătește pentru jumătatea lunii noiembrie o recapitulare a rezultatelor financiare ale companiilor listate. “În mod normal, trimestrul al 3-lea din 2020 ar trebui să aducă date mai bune, având în vedere că societățile listate nu au întâmpinat probleme majore legate de apariția unor focare sau de natura a le limita capacitatea de producție.”

Scandalul Wirecard Germania modifică transparența investițională a fondurilor de pensii private din România. ASF vrea raportare trimestrială, nu semestrială CITEȘTE ȘI Scandalul Wirecard Germania modifică transparența investițională a fondurilor de pensii private din România. ASF vrea raportare trimestrială, nu semestrială

Teraplast Bistrița (TRP) a deschis sezonul de raportări financiare, publicând cifre bune și foarte bune, respectiv  o creștere cu 14% a cifrei de afaceri și un profit net aproape dublu, de 60,28 milioane lei, cu 78,50% mai mare comparativ cu primele 3 luni ale anului trecut. Reacția în piață este, însă, estompată. Titlurile producătorului de material de construcții care și-a anunțat intenția de a vinde divizia de profile de tâmplărie au avansat cu 0,46%, până la prețul de 0,4330 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,08 milioane lei.

Este și un efect al prudenței din piață care este cvasigeneralizată. Aceasta s-a văzut și la nivelul volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de doar 32,8 milioane lei (6,74 milioane euro), cu aproape o treime mai mic decât cel din ultimii 2 ani care a adus promovarrea BVB la statutul de piață emergentă sub criteriile FTSE Russell.

SIF-ul decapitat – singurul emitent din structura indicelui BET-FI care are profit la 9 luni CITEȘTE ȘI SIF-ul decapitat – singurul emitent din structura indicelui BET-FI care are profit la 9 luni

La acesta a contribuit atât un transfer de tip deal în valoare de 3,06 milioane lei realizat pe titlurile SIF Moldova (SIF2), cât și un emitent care este listat doar secundar la București. Titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS) au avut un salt de 3,53%, pe volume echivalente cu 2,55 milioane lei, în acord cu evoluția de pe piața principală din Viena.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,77%, până la prețul de 1,3100 lei/acțiune, pe o activitate de 2,20 milioane lei, fiind înscrise pe un impuls imprimat de anunțul emitentului privind depunerea la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a unei documentații pentru o ofertă publică de răscumpărare care ar urma să fie derulată pentru un număr de până la 165,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 2,28% din capitalul social. Cu toate acestea, într-o zi mai slabă pentru acțiunile SIF, indicele fondurilor închise de investiții BET-FI a subperformat pieței, cu un avans de numai 0,04%, până la nivelul de 39.707,13 puncte.

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor din domeniul energetic șid e utilități a avut o apreciere de 0,31%, în linie cu media pieței. Din structura sa, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,30%, până la prețul de 0,3295 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al pieței, de 6,48 milioane lei și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avut o revenire de 1,12%, până la prețul de 27,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,57 milioane lei.

Interes sporit a existat și pe segmentul obligatar, în nota ultimelor sesiuni. Astfel, titlurile de stat cu scadența în anul 2024 (R2408A) au adunat transferuri de 1,33 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
teraplast