DECIZIE Parlamentul respinge rapid amendarea de către Guvern a legii prin care statul nu poate înstrăina participații la companii. Interdicția rămâne pentru toate activele

DECIZIE Parlamentul respinge rapid amendarea de către Guvern a legii prin care statul nu poate înstrăina participații la companii. Interdicția rămâne pentru toate activele
scris 14 oct 2020

Parlamentul, prin votul final al deputaților, a decis respingerea ordonanței de urgență privind amendarea legii, inițiate de PSD, prin care care a fost interzisă înstrăinarea participațiilor statului la companii. Guvernul Orban adoptase ordonanța la începutul lunii, astfel încât interdicția să vizeze doar "acțiunile", nu și alte tipuri de active.

De ce este important: Considerând că efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă, PSD a inițiat un proiect de lege care impune interdicția de a înstrăina orice participație a statului la companiile și societățile naționale, bănci și diverse alte societăți, pentru o perioadă de 2 ani, după cum a relatat anterior Profit.ro. La începutul lunii iunie, Parlamentul a adoptat proiectul, care a fost promulgat în august de președintele Iohannis, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de PNL

Proiectul de lege a fost inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae, cu susținerea mai multor colegi de partid.

Valul de optimism de pe bursele europene, întrerupt de incertitudinile legate de dezoltarea unui vaccin împotriva Covid-19 CITEȘTE ȘI Valul de optimism de pe bursele europene, întrerupt de incertitudinile legate de dezoltarea unui vaccin împotriva Covid-19

La începutul lunii trecute, premierul Orban arăta că ”avem probleme din cauza unei legi idioate care a fost impusă de PSD”.

Ministerul Economiei, Virgil Popescu, a susținut atunci, la rândul său, că, din interpretarea dată legii de Curtea Constituțională, participația statului înseamnă atât acțiuni, cât și active, astfel că o serie de proceduri de restructurare în cazul companiilor de stat sunt blocate de noua lege.

Potrivit celor doi demnitari, toate societățile de stat care se află în proceduri de restructurare, insolvență, riscă să intre automat în faliment.

Un deputat PNL vrea să protejeze controlorii ASF împotriva eventualelor hărțuiri în justiție inițiate de entitățile supravegheate, dar și decontarea pentru șefii instituției a cheltuielilor de cazare și transport CITEȘTE ȘI Un deputat PNL vrea să protejeze controlorii ASF împotriva eventualelor hărțuiri în justiție inițiate de entitățile supravegheate, dar și decontarea pentru șefii instituției a cheltuielilor de cazare și transport

Prin urmare, Guvernul a amendat, la 1 octombrie, legea prin înlocuirea formulării ”participațiilor” cu formularea ”acțiunilor”:

- “Se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută ”

- “Se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la alte societăţi la care statul are calitatea de acţionar, aflate în curs de realizare”.

Parlamentul a adoptat cu o întârziere de 4 ani un proiect de lege privind confiscarea extinsă în cazul infracțiunilor. Trebuia să transpună în legislația națională o directivă UE încă din octombrie 2016 CITEȘTE ȘI Parlamentul a adoptat cu o întârziere de 4 ani un proiect de lege privind confiscarea extinsă în cazul infracțiunilor. Trebuia să transpună în legislația națională o directivă UE încă din octombrie 2016

PSD nu a fost de acord cu modificarea, astfel că, după doar o săptămână, la 7 octombrie, comisia de buget din Senat, controlată tot de social-democrați, s-a reunit și a întocmit raport de respingere a ordonanței, raport care a fost adoptat în aceeași zi de plenul Senatului.

Acum, la o săptămâna de la votul din Senat, și Camera Deputaților, prin votul PSD, UDMR, Pro România, dar și PMP, a stabilit respingerea ordonanței de urgență a Guvernului.

Și la dezbaterea din Camera Deputaților, PSD a acuzat Guvernul că vrea să vândă sau privatizeze companii de stat, în timp ce PNL a acuzat PSD că dorește ca lichidatorii companiilor aflate în proces de restructurare să vândă, în mod direct, fără licitație, active ale acestor societăți.

Proiectul de respingere a ordonanței va fi transmis acum spre promulgare șefului statului.

DECIZIE Indicele social de referință (ISR), luat în cacul la ajutoare sociale - majorat după mai bine de 12 ani CITEȘTE ȘI DECIZIE Indicele social de referință (ISR), luat în cacul la ajutoare sociale - majorat după mai bine de 12 ani

Noua lege în vigoare mai prevede însă, motivând tot fluctuația fenomenelor economice determinate de criză, că statul trebuie să aibă posibilitatea de a dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la o serie de societăți din domenii de importanță strategică, corespunzător perioadei de criză.

Astfel, legea stabilește că statul român poate dobândi participații la societățile care desfășoară activități economice în domeniile:

a) producția și comercializarea de medicamente, dispozitive medicale, seruri și vaccinuri, servicii medicale și paramedicale;

b) industria constructoare de mașini, metalurgică, alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră;

c) producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie electrică și energie termică;

d) explorarea, exploatarea, extracția, producția și prelucrarea resurselor minerale;

e) transportul, construcția și administrarea de infrastructură rutieră, feroviară, navală și aeriană;

f) captarea, tratarea și distribuția apei potabile și a apei pentru irigații;

g) poștă, comunicații și tehnologia informației.

viewscnt
Afla mai multe despre
senat
respingere
participatii
stat
vanzare
instrainare
interzice
interdictie
proiect
lege
psd
parlament