Sistemul de tranzacționare al BVB a căzut pentru 10 minute

Sistemul de tranzacționare al BVB a căzut pentru 10 minute

Sursa foto: pagina de Facebook a BVB.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 mai 2016

Într-un interval cu puțin peste 10 minute investitorii de la Bursa de Valori București nu au putut introduce ordine în sistemul Arena. „Se întâmplă și la case mai mari”, spune un trader.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

O sincopă s-a produs astăzi la orele prânzului în sistemul de tranzacționare Arena al Bursei de Valori București. Timp de 10 minute jucătorii din piața românească nu au putut introduce ordine, într-un interval în care și portalul bvb.ro a căzut.

Sistemul a picat cu puțin după ora 12:30 și și-a revenit la 12:43, Profit.ro având confirmarea că acest lucru s-a întâmplat cel puțin pentru 4 platforme de tranzacționare ale caselor de brokeraj. Cea de la SSIF Estinvest este una dintre ele. „Nu cred că s-a observat, având în vedere numărul «mare» de ordine”, a declarat pentru publicația noastră, Marcel Murgoci, director de tranzacționare la intermediarul din Focșani.

FTSE Russell: Doar lichiditatea mai desparte BVB de statutul de piață emergentă CITEȘTE ȘI FTSE Russell: Doar lichiditatea mai desparte BVB de statutul de piață emergentă

Portalul Bursei devine inaccesibil periodic, atunci când are mai multe acesări, ca urmare a alocării deficitare de bandă, ultimul episod de acest fel fiind din a doua parte a orarului de tranzacționare de vineri, 29 aprilie.

În august 2015 a fost cel mai cunoscut episod, în care website-ul Bursei nu a putut fi accesat pentru mai multe ore. Ulterior, operatorul de piață BVB a insistat că, dincolo de imposibilitatea utilizatorilor de a accesa portalul, ordinele s-au executat pe mai departe în siguranță.

În cazul de față este, însă, chiar sistemul Arena, cel care a devenit inutilizabil, chiar dacă pentru doar câteva minute. „Se întâmplă și la case mai mari”, spune Murgoci, încrezător că Bursa va veni cu un comunicat în care să precizeze ce s-a întâmplat.

Într-adevăr, de la Departamentul de comunicare al BVB am primit informația că la finalul sesiunii de tranzacționare instituția va veni cu informații către piață.
După sincopa de 10 minute, sistemul s-a reactivat păstrând ordinele introduse, în timp ce market-makerii pentru produsele structurate au cotat încă din primele secunde, ceea ce mnimalizează incidentul.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
estinvest
bursa
marcel murgoci