„Taurii” încearcă să împingă bursa în sus. Ordinele la cumpărare încă lipsesc la susținere

„Taurii” încearcă să împingă bursa în sus. Ordinele la cumpărare încă lipsesc la susținere

Sursa: Smshoot / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 oct 2018

Deși indicii principali de la BVB au avut închideri pozitive, volumele slabe arată o determinare redusă a cumpărătorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Debutul de săptămână de la Bursa de Valori București a fost marcat de o sesiune cu activitate de tranzacționare foarte modestă, în contextul în care piețele europene au arătat indecizie, așa cum o arată tabloul Bloomberg: +0,44% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,19% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,24% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,75% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,05% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -0,77% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,34% pentru indicele PX de la Praga.

Rulajul pieței de acțiuni de 15,33 milioane lei (3,29 milioane euro) a fost unul dintre cele mai slabe ale perioadei, ceea ce arată o reticență a investitorilor de a împinge mai sus mișcarea de revenire, deș aceasta are cale liberă din punct de vedere tehnic.

Liberalizarea tranzacțiilor OTC introdusă de BVB în septembrie aduce bursa românească mai aproape de statutul de piață emergentă CITEȘTE ȘI Liberalizarea tranzacțiilor OTC introdusă de BVB în septembrie aduce bursa românească mai aproape de statutul de piață emergentă

Indicii BET Plus și BET au urcat fiecare cu câte 0,34%, ultimul cu o închidere la nivelul de 8.441,26 de puncte. Așa cum se vede pe graficul atașat, indicele titlurilor blue-chip gravitează de mai multe ședințe către latura inferioară a canalului ascendent care a demarcat tendința de revenire din iulie-august și din care a „evadat” la jumătatea lunii trecute.

„Taurii” încearcă să împingă bursa în sus. Ordinele la cumpărare încă lipsesc la susținere

Faptul că indicele se regăsește deasupra unor indicatori relevanți precum mediile mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), 55 de zile (EMA55) și 200 de zile (EMA20), are conotații pozitive pentru evoluția ulterioară, însă ședința de astăzi arată deocamdată o timiditate a cumpărătorilor.

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 3,25 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au crescut cu 1,29%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 0,30%, până la prețul de 13,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproape 616.000 de lei.

Tot pe segmentul financiar, al cărui indice BET-FI care măsoară evoluția fondurilor închise de investiții, s-a apreciat cu 0,46%, până la nivelul de 36.864,74 de puncte, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 0,11%, până la prețul de 0,9300 lei/acțiune, pe transferuri de 2,38 milioane lei.

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 2,43 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,89%, până la prețul de 34,05 lei/acțiune. Tot pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a avansat cu 0,47%, titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat pe referința sesiunii precedente de 0,3625 lei/acțiune, pe transferuri de 2,06 milioane lei. În ultimele săptămâni trendul de apreciere al acțiunilor celei mai importante companii petroliere românești a fost susținut de evoluția cotației petrolului care astăzi la Londra a atins pentru țițeiul de tip Brent un nou maim al ultimilor 4 ani, chiar peste reperul de 85 dolari/baril.

O activitate de tranzacționare de 1,58 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile furnizorului de servicii medicale MedLife (M), care au urcat cu 0,75%, până la prețul de 27,00 lei/acțiune. În urmă cu 10 zile, canadienii de la Fiera Capital, fosta Charlemagne Capital, și-a redus drastic participația, la 2,97% din capitalul social, de la 7,21% cât reprezenta deținerea fondului de investiții după oferta publică de listare derulată în decembrie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
banca transilvania
brd
romgaz
fondul proprietatea
omv petrom
medlife