Transelectrica, dividend doar din rezerve și cu randament mic

Transelectrica, dividend doar din rezerve și cu randament mic
scris 27 mar 2020

Compania care operează sistemul de transport de electricitate nu repartizează nimic din profitul net de 96 milioane lei către acționari. Dividendul de 0,48 lei/acțiune vine doar din rezultatul reportat.

Directoratul Transelectrica (TEL) a convocat pentru 28-29 aprilie Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor, însă pe ordinea de zi nu figurează o distribuție de cash foarte remunerativă pentru acționari. Astfel, din profitul net de 96,03 milioane lei, suma de 5,35 milioane lei merge la rezerva legală, 51,75 milioane lei îl reprezintă alte rezerve reprezentând facilități fiscale, iar 38,92 milioane lei nu poate fi repartizat, acestea reprezentând parte veniturile aferente anului 2018 pentru alocarea capacității de interconexiune și care, conform cadrului normativ, trebuie utilizate pentru realizarea de investiții în rețea.

EXCLUSIV Fie scăderea cât de rea, tot deschisă-i bursa mea. BVB se angajează că tranzacțiile nu vor fi oprite, indiferent de mărimea șocului de volatilitate adus de criza coronavirus CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fie scăderea cât de rea, tot deschisă-i bursa mea. BVB se angajează că tranzacțiile nu vor fi oprite, indiferent de mărimea șocului de volatilitate adus de criza coronavirus

Compania are, însă, dețineri de cash pe bilanț. Din acestea, 251,09 milioane lei îl reprezintă numerarul restricționat, iar 154,56 milioane lei este la dispoziția companiei. Totuși, suma de 24,00 milioane lei va merge pentru majorarea de capital de la filiala SMART SA, în baza unei decizii anterioare a acționarilor, cărora li se adaugă resursele de capital rulant. Aceasta lasă loc acordării a numai 35,18 milioane de lei către acționari sub formă de dividende.

Dividendul brut propus din rezerve este de 0,48 lei/acțiune, are data plății 25 iunie, iar raportat la ultimul preț de piață de 17,20 lei/acțiune, conferă un randament net de 2,65%, doar cu puțin peste dobânzile bancare pe un an. Dacă avem în vedere media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), care surprinde achizițiile ponderate ale investitorilor de portofoliu în ultimele 10 luni și care se situează la nivelul de 19,91 lei/acțiune, randamentul net este încă și mai mic, de 2,29%.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
bvb
bursa
dividende