Tranzacții de 90 milioane lei cu acțiuni OMV Petrom, în contextul ofertei de vânzare accelerată a Fondului Proprietatea

Tranzacții de 90 milioane lei cu acțiuni OMV Petrom, în contextul ofertei de vânzare accelerată a Fondului Proprietatea

Sursa foto: Andreistanescu | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 dec 2022

Operațiunea de piață prin care Fondul Proprietatea a vândut 2,85% din acțiunile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom, a dinamizat lichiditatea pe acest emitent și în piața secundară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursele dezvoltate ale lumii au avut o zi caracterizată de tatonare și oscilații neconludente înaintea deciziei de politică monetară a Rezervei Federale Americane, care este de așteptat să miște piețele. Înainte de acest moment, investitorii de la BVB au preferat să ia câte ceva din profitul pus pe masă de raliul accelerat în utlima parte a lunii noiembrie.

Rezultatul a fost fost o sesiune de deprecieri, în care indicele compozit BET-XT a pierdut 1,52% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,46%, până la nivelul de 11.931,60 de puncte, într-o mișcare de ajustare după trecerea în viteză peste media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul.

Tranzacții de 90 milioane lei cu acțiuni OMV Petrom, în contextul ofertei de vânzare accelerată a Fondului Proprietatea

Dincolo de aceste mișcări, bursa a consumat o poveste locală, respectiv oferta de vânzare accelerată prin care Fondul Proprietatea (FP) a vândut 1,77 miliarde acțiuni OMV Petrom (SNP), întreaga sa participație de 2,85% din capitalul social al companiei petroliere, la prețul de 0,4300 lei/acțiune, valoarea operațiunii de piață ridicându-se la 764,14 milioane lei (154,95 milioane euro).

Aceasta s-a răsfrânt și pe piața reglementată, unde am consemnat volume neobișnuite, în echivalent 90,87 milioane lei, pe titlurile OMV Petrom care au închis cu 0,97% sub referința de marți, la prețul de 0,4600 lei/acțiune. Vânzătorul Fondul Proprietatea pierdut 1,80% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale stabilizându-se la prețul de 1,9600 lei/acțiune la finalul unei sesiuni în care au adunat transferuri de 3,04 milioane lei.

Profit Financial.forum – Bogdan Drăgoi, SIF1: Fondurile de pensii sterilizează lichiditatea de pe bursă. Direcția nu este una corectă! CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum – Bogdan Drăgoi, SIF1: Fondurile de pensii sterilizează lichiditatea de pe bursă. Direcția nu este una corectă!

În rest, linia segmentului regular a fost în nuanțe puternice de roșu: -2,16%, până la prețul de 20,35 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au întrunit al 2-lea rulaj al zilei, de 5,21 milioane lei, -2,08%, până la prețul de 41,00 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), ce au însumat tranzacții de 4,40 milioane lei, -1,57%, până la prețul de 11,30 lei/acțiune, pentru titlurile Transport Trade Services (TTS), care au cumulat schimburi de 3,43 milioane lei, și -2,39%, până la prețul de 42,90 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au adunat volume echivalente cu 1,74 milioane lei.

În linia negative a pieței au fost și indicia sectoriali, respective un declin de 2,20%, până la nivelul de 49.852,78 puncte, pentru indicele financiar BET-FI și un recul de 1,39% al indicelui energetic BET-NG.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
tts
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica