ULTIMA ORĂ Fondul Proprietatea "arată pisica" Guvernului în cazul Hidroelectrica: IPO va fi mai mic dacă se insistă cu listarea doar la București. Nu va fi mai devreme de primăvară și nu la orice preț

ULTIMA ORĂ Fondul Proprietatea "arată pisica" Guvernului în cazul Hidroelectrica: IPO va fi mai mic dacă se insistă cu listarea doar la București. Nu va fi mai devreme de primăvară și nu la orice preț
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 12 oct 2022

Oferta publică inițială planificată de Fondul Proprietatea pentru producătorul român de hidroenergie Hidroelectrica ar putea fi mai mică decât era prevăzut inițial, dacă Guvernul de la București continuă să se opună unei listări duale București-Londra, și nu va fi efectuată până în luna martie sau aprilie a anului viitor, a anunțat conducerea Fondului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

De ce este important: Reducerea float-ului ar însemna că Guvernul nu va îndeplini angajamentul ca din Hidroelectrica să fie listat măcar 15% până la jumătatea anului 2023, ca parte a țintelor convenite cu Uniunea Europeană pentru fondurile de redresare post-pandemie.

După cum a relatat Profit.ro, FP va supune oficial votului acționarilor săi posibilitatea de listare a deținerii sale la Hidroelectrica și în străinătate, deși deocamdată are girul Ministerului Energiei doar pentru intrarea la cota Bursei de Valori București (BVB).

Daniel Naftali, vicepreședintele senior al administratorului de fond Franklin Templeton București, Manager de Portofoliu Adjunct al Fondului Proprietatea și membru CS Hidroelectrica, a declarat recent într-un interviu pentru Profit.ro că FP speră să reușească să convingă acționarul majoritar al Hidroelectrica, Ministerul Energiei, să aprobe listarea companiei și pe o bursă externă, nu doar la BVB.

EXCLUSIV Numărul 2 în telefonia din Moldova, deținut de cel mai mare grup din Nepal, având în spate un politician singurul miliardar nepalez - la BVB . Proprietarul a finanțat construcția unui templu hindus dedicat zeității Shiva CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Numărul 2 în telefonia din Moldova, deținut de cel mai mare grup din Nepal, având în spate un politician singurul miliardar nepalez - la BVB . Proprietarul a finanțat construcția unui templu hindus dedicat zeității Shiva

La rândul său, Marius Dan, vicepreședintele Fondului Proprietatea, a anunțat la PROFIT NEWS TV că termenul de listare, gândit inițial pentru finele acestui an, poate fi amânat până la începutul anului viitor.

Profit.ro a anunțat recent că Fondul Proprietatea, care deține circa 20% din capitalul companiei de stat Hidroelectrica și 49% din cel al Societății Naționale a Sării (Salrom), estimează costurile vânzării prin listare la bursă a acestor participații la sute de milioane de lei și nu exclude scenariul vânzării directe a deținerii la cel mai mare producător de energie electrică din România.

FP își evaluează deținerea de 20% din acțiunile Hidroelectrica la 12,56 miliarde lei, ceea ce indică o valoare totală a companiei de circa 62,8 miliarde lei.

EXCLUSIV Dan Șucu, familia Korponay, Dan Pitic și foști parteneri ai lui Dinu Patriciu intră în fondul de investiții Agista, care se va lista la bursă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dan Șucu, familia Korponay, Dan Pitic și foști parteneri ai lui Dinu Patriciu intră în fondul de investiții Agista, care se va lista la bursă

„Există semne de întrebare în legătură cu capacitatea de a vinde 15% din Hidroelectrica doar într-o listă locală”, spune acum Marius Dan, citat de Reuters.

Planurile erau de a scoate la vânzare un pachet de 15%-20% din Hidroelectrica, într-o tranzacție de 2,5 miliarde de euro (2,43 miliarde de dolari).

„Pentru a finaliza IPO doar la Bursa de Valori București, tranzacția ar putea să fie necesar să fie redusă la 1 - 1,5 miliarde de euro”, spune directorul FP.

EXCLUSIV Planul de dezvoltare în Portul Constanța, pentru care Fondul Proprietatea a anunțat, prin Profit.ro, că vrea să își vândă acțiunile: Insulă artificială. Traficul cu Ucraina a crescut de peste 16 ori. Statul promite investiții de 500 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul de dezvoltare în Portul Constanța, pentru care Fondul Proprietatea a anunțat, prin Profit.ro, că vrea să își vândă acțiunile: Insulă artificială. Traficul cu Ucraina a crescut de peste 16 ori. Statul promite investiții de 500 milioane euro

Fondul Proprietatea va încerca să se întâlnească cu premierul și liderii coaliției de guvernământ în săptămânile următoare, pentru a prezenta recomandarea consorțiului său de bănci, care intermediază operațiunea, pentru o listare dublă.

"Chiar dacă este doar o listare la București, ne angajăm să continuăm procesul și să îl finalizăm cât mai curând posibil. Acestea fiind spuse, nu suntem vânzători Hidroelectrica la orice preț", a spus Dan.

"Vom încerca să finalizăm listarea Hidroelectrica cât mai curând posibil, dar, de unde suntem astăzi, fereastra optimă de oportunitate pare a fi martie-aprilie 2023", mai spune acesta.

EXCLUSIV PSD a contractat consultanți politici americani cu 40.000 de dolari pe lună. Firmă înființată de un fundraiser de top pentru campania prezidențială victorioasă a lui Donald Trump CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PSD a contractat consultanți politici americani cu 40.000 de dolari pe lună. Firmă înființată de un fundraiser de top pentru campania prezidențială victorioasă a lui Donald Trump

Ministerul Finanțelor cere Fondului Proprietatea, în calitate de acționar minoritar al Fondului, cu o participație de 5,78%, să decidă ca întregul pachet de acțiuni la Hidroelectrica pregătit spre vânzare să fie listat doar la Bursa din București, dar și ca statului să îi fie dați în maximum 3 luni din banii astfel încasați, sub forma unui dividend special.

viewscnt
Afla mai multe despre
fp listare hidroelectrica
fp listare salrom
evaluare hidroelectrica