Acționarii Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de statul român prin Ministerul Energiei, au aprobat listarea la bursă a companiei, prin vânzarea de acțiuni de către Fondul Proprietatea, acționarul minoritar, care deține aproape 20% din acțiuni, termenul urmând însă, cel mai probabil, să fie amânat.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
„Este o tranzacție foarte mare. Va fi cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) realizată în Europa Centrală și de Est în ultimii 7-8 ani. Valoarea pachetului deținut de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica este evaluat la acest moment la 2,54 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că capitalizarea companiei este evaluată undeva la 12,5 miliarde de euro. Dorința noastră este să avem o evaluare și mai atractivă a companiei. Noi nu suntem vânzători ai acțiunilor Hidroelectrica la orice preț, dorim ca evaluarea să fie peste cea din activul nostru net calculat pentru sfârșitul lunii iunie 2022. Credem că există premisele”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Marius Dan, vicepreședintele Fondului Proprietatea.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Hidroelectrica, care a ieșit din insolvență în 2017, furnizează aproape 30% din energia electrică a României cu energie verde de la aproximativ 200 de hidrocentrale.
După un profit record anul trecut, compania, care este și cel mai mare și mai rentabil producător de energie electrică din România, estimează pentru anul în curs un profit brut (înainte de plata impozitului pe profit) de 3,65 miliarde lei și unul net de puțin peste 2,9 miliarde lei, la venituri din exploatare de 7,04 miliarde lei și venituri din producția vândută de 6,65 miliarde lei.
„Este cea mai valoroasă companie românească. Noi sperăm ca, prin listare, capitalizarea să fie peste acel nivel de 12,5 miliarde de euro. Luând în considerare evoluția prețurilor la energie, compania are premisele să depășească nivelul profitabilității din 2021. Deci va fi listată în cel mai bun moment și pe baza celor mai bune rezultate financiare”, spune vicepreședintele.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Tiberiu Stoian, Director General Exonia: O parte din costurile materiilor prime au crescut oarecum artificialListarea Hidroelectrica pe bursă este plănuită să fie efectuată până pe 15 noiembrie 2022. Termenul poate fi însă devansat până în prima parte a anului următor, a anunțat acesta.
„Ținta noastră pentru listarea Hidroelectrica a fost până pe 15 noiembrie 2022. Dar, având în vedere că suntem deja la sfârșitul lunii iulie, cel mai probabil listarea va avea loc în februarie 2023. Lucrăm în continuare să facem listarea mai devreme, dar în condițiile în care termenul de 15 noiembrie nu este fezabil, următoarea fereastră este februarie 2023”, precizează vicepreședintele Fondului Proprietatea.
„Hidroelectrica are un profil unic. Nu există o companie cu 100% capacitate hidro care să fie listată pe o bursă din Europa. Deci va fi singura companie cu un astfel de profil care se va lista pe piața de capital. Si, din acest punct de vedere, sunt convins că Hidroelectrica va reuși să atragă o bază foarte largă de investitori în IPO. Este o companie care produce energie verde și, în ultima perioadă, vedem foarte multe fonduri care se îndreaptă spre energia verde. Și randamentele oferite de Hidroelectrica sunt atractive. Acest lucru o poziționează ca una dintre cele mai atractive investiții pentru fondurile care se uită la dividende”, adaugă el.
În acest moment, Fondul Proprietatea finalizează selecția băncilor de investiții care se vor ocupa de listarea Hidroelectrica.
„Vorbim de cele mai mari bănci din lume, inclusiv americane, care participă în acest proces. Este un interes foarte mare având în vedere mărimea tranzacției, vorbim despre 2,5 miliarde de euro cel puțin dacă noi vom vinde întreg pachetul.
Vrem ca consorțiul de bănci să fie unul cât mai diversificat, astfel încât Hidroelectrica să atragă cea mai mare bază de investitori. Cel mai probabil, Hidroelectrica va deveni pentru România o fereastră prin care mulți investitori instituționali se vor uita la ce se întâmplă în țară”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Președintele BVB: Ciclul de listări se va relua din ultimul trimestru 2022- începutul 2023. Zgomotul armelor din Ucraina a speriat străinii. Bursa românească supraperformează piețelor europene. Miliardele românilor – așteptateÎn document, semnat de conducerea ASF, se arată că listarea la București ar facilita înscrierea Hidroelectrica în indicii de referință publicați de furnizori consacrați (precum MSCI), ceea ce ar conduce la creșterea accesului investitorilor nerezidenți, în special al fondurilor de investitii, care pot avea în vedere realizarea de investiții în Hidroelectrica.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Mediului: În România, cu apa e nepăsare, gazonul, castraveții, morcovii, roșiile - udate excesiv. La mine, gazonul este uscat, nu l-am udat cu apă de la robinet„Dacă va fi o listare doar la BVB, atunci cel mai probabil vom fi nevoiți să dimensionăm puțin pachetul de acțiuni pe care îl vom scoate la vânzare. Dacă vom avea o listare duală, pentru că accesul va fi mai facil pentru absolut orice investitor la nivel global să participe la IPO, atunci există o probabilitate să vindem între 15 și 20% din pachetul de acțiuni.
Odată ce consorțiul va fi numit vor începe discuțiile preliminare cu potențialii investitori. Majoritatea spuneau acum câteva luni că, printr-o listare duală, toate fondurile ar putea participa la listare și ar atrage o bază mai largă.
Dacă ar fi să vindem tot pachetul de 2,54 miliarde de euro, noi ar trebui să generăm o cerere de undeva la 8-9 miliarde de euro. Este greu de crezut că un astfel de nivel de cerere poate fi realizat doar printr-o listare la BVB. Dorința noastră este să avem un pachet de minimum 15% vândut, astfel încât acel criteriu din PNRR să fie îndeplinit de către România.
Daca vom avea listare doar la BVB, va trebui să vedem dinamica cererii pentru această ofertă, evaluarea companiei și vom lua o decizie dacă vom putea vinde 15% sau va trebui să reducem puțin numărul de acțiuni în ofertă”, explică Marius Dan.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Primul mare investitor imobiliar care pleacă din România, acuzând haosul urbanistic din CapitalăEl adaugă că, având în vedere profilul unic al Hidroelectrica, ar trebui să existe o cerere foarte mare din partea investitorilor ancoră în această tranzacție.
„Avem fondurile de pensii din România, de unde ne așteptăm să atragem o cerere foarte mare, având în vedere activele pe carele au în administrare și atractivitatea companiei. Fondurile de pensii dețin deja indirect prin intermediul Fondului Proprietatea o participație destul de mare la Hidroelectrica, având în vedere că fondurile de pensii dețin 40% din Fondul Proprietatea, iar Hidroelectrica reprezintă 76% din activul nostru net. E cea mai mare companie din portofoliul Fondului”, mai spune acesta.
„Piața de la București nu va suferi dacă va exista o listare duală. Scopul acestei listări duale este de a permite accesul tuturor investitorilor la această tranzacție, ulterior oricum volumul de tranzacționare se mută pe piața principală care rămâne BVB. Ar fi în beneficiul bursei noastre de a atrage acești investitori care ulterior să-și deschidă conturi și la BVB și să devină activi pe piața noastră”, afirmă vicepreședintele.