ULTIMA ORĂ Prețul petrolului explodează în piețele internaționale. Țițeiul de tip Brent a depășit la debutul sesiunii asiatice maximul ultimelor 4 luni și jumătate după atacul cu drone din Arabia Saudită

ULTIMA ORĂ Prețul petrolului explodează în piețele internaționale. Țițeiul de tip Brent a depășit la debutul sesiunii asiatice maximul ultimelor 4 luni și jumătate după atacul cu drone din Arabia Saudită
scris 16 sep 2019

Petrolul de tip Brent s-a tranzacționat în primele minute ale ședinței asiatice chiar și peste reperul de 71 dolari/baril, creșterea de preț fiind cu 2 cifre față de valorile de vineri. Saltul cotațiilor internaționale a fost antrenat de știrile potrivit cărora producția de petrol a Saudi Aramco, una dintre cele mai relevante companii petroliere din lume, va fi drastic afectată de incendiile provocate de atacurile cu drone atribuite unei organizații din Yemen. Reacția a fost parțial calmată de anunțul pe Twitter a președintelui american Trump potrivit căruia SUA va da drumul în piață la rezerve pentru a asigura oferta de petrol.

Creștere explozivă a prețului petrolului. Cotația țițeiului de tip Brent s-a stabilizat după prima oră de tranzacționare a sesiunii asiatice în jurul reperului de 68 dolari/baril, nivel cu aproximativ 13% peste valorile de vineri, însă la debut au fost inclusiv cumpărări pe panică la un maxim al ultimelor 4 luni și jumătate din zona de 71,50 dolari/baril

ULTIMA ORĂ Prețul petrolului explodează în piețele internaționale. Țițeiul de tip Brent a depășit la debutul sesiunii asiatice maximul ultimelor 4 luni și jumătate după atacul cu drone din Arabia Saudită

Este reacția violentă a investitorilor după ce în piață la ajuns informația că atacuri cu drone au avariat grav 2 centre petroliere ale Saudi Aramco, ceea ce are potențialul de a afecta producție echivalentă cu 5-7 milioane de barili pe zi, reprezentând aproximativ 5% din livrările la nivel mondial.

Atacul a fost atribuit organizației yemenite Houthi, iar analiști financiari și din sectorul energetic avansau încă dinainte de deschiderea pieței posibilitatea unui salt de 10 dolari/baril sau chiar mai mult pe fondul știrii. Unda de șoc s-a propagat și pe piețele de acțiuni. Indicii americani futures au deschis în scădere și pierdeau aproximativ o treime de procent după prima oră de tranzacționare în sesiunea asiatică. Indicele Dow Jones Average Industrial s-a apropiat de reperul de 27.000 de puncte. În anticiparea acestei mișcări, bursa din Arabia Saudită a suferit un declin de 2,3% duminică, prima zi de tranzacționare pe piețele țărilor de religie musulmană.

SUA urcă în topul exportatorilor mondiali de petrol, depășind Arabia Saudită. Explozia producției de petrol de șist CITEȘTE ȘI SUA urcă în topul exportatorilor mondiali de petrol, depășind Arabia Saudită. Explozia producției de petrol de șist

În piețele valutare, tendința a fost de asemenea, de aversiune la risc, însă mișcările au fost temperate. Yenul japonez s-a depreciat doar la debut în raport cu dolarul SUA, dar a recuperat jumătate din ecart după prima oră de tranzacționare după miezul nopții.

Reacția investitorilor a fost calmată de anunțul privind o intervenție în piață a americanilor care să folosească stocurile tampon pentru a asigura contrapartea la cerere. Președintele Donald Trump a scris pe Twitter că a autorizat utilizarea rezervelor strategice în cazul în care va fi nevoie. Obiectivul este acela de a ține piețele bine aprovizionate, spune șeful de la Casa Albă.

 

Petrolul de tip West Texas creștea, de asemenea, cu peste 10%, ajungând aproape de 61 dolari/baril. Mișcarea din piața petrolului este contrară tendinței de scădere conturată la mijlocul săptămânii trecute. Atunci cotațiile internaționale s-au ajustat abrupt, chiar și cu 2-3 dolari/baril, pe fondul știrii potrivit căreia Trump l-a îndepărtat pe consilierul său pe probleme de securitate John Bolton, perceput în piață și în opinia publică din SUA ca un promotor al unui război cu Iranul. Perspectiva unei detensionări a climatului din regiune a determinat o scădere a petrolului, semn că în preț oarecum era integrată și o șansă de izbucnire a unui conflict armat atât timp cât la Casa Albă există oficiali precum Bolton care caută soluțiile mlitare.

Trump cere Fed să aducă dobânzile sub zero, după modelul altor bănci centrale CITEȘTE ȘI Trump cere Fed să aducă dobânzile sub zero, după modelul altor bănci centrale

Atacul cu drone împotriva exploatărilor grupului Saudi Aramco a provocat mai multe incendii, dar regatul, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anunțat ulterior că acestea au fost aduse sub control.

Televiziunea de stat a anunțat că exporturile continuă, dar Aramco nu a comentat încă atacul, despre care Houthis a anunțat că a implicat 10 drone. Autoritățile nu au anunțat dacă producția și exporturile au fost afectate. Atacurile au avut loc într-o perioadă în care Aramco intensifică planurile pentru o ofertă publică inițială care va avea loc cel mai devreme în acest an și urmează unor atacuri transfrontaliere împotriva instalațiilor petroliere saudite și a tancurilor petroliere din apele Golfului Persic.

Atacurile de sâmbătă par să fie cele mai ample de până acum. Arabia Saudită conduce o coaliție militară a musulmanilor suniți, care în 2015 a intervenit în Yemen împotriva Houthis, și a atribuit atacurile anterioare șiiților iranieni, dar Teheranul neagă. Riadul acuză Iranul să înarmează gruparea Houthis, acuzație respinsă de grupare și de Teheran.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
saudi aramco
arabia saudita
donald trump
sua