Un raliu după ora 16.00 aduce o revenire puternică la BVB. Apreciere de 15% pentru acțiunile Fondul Proprietatea

Un raliu după ora 16.00 aduce o revenire puternică la BVB. Apreciere de 15% pentru acțiunile Fondul Proprietatea

Sursa foto: 8vfand / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 mar 2020

Cu o tendință pozitivă încă de la debut, bursa românească a reușit o ședință de recuperare. Conectându-se la un impuls ascendent în piețele externe, indicele BET a avut o mișcare de revenire după ora 16.00, care i-a adus un câștig de 6% față de sesiunea precedentă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După căderea de aproximativ 30% din săptămânile precedente, antrenate de criza mondială a infecțiilor cu coronavirus și de turbulențele din piețele finanicare care au însoțit-o, bursa românească a digerat bine prima zi după declararea stării de urgență. Investitorii au încercat încă din prima jumătate de oră o stabilizare a cotațiilor, profitând și de un climat de relaxare din piețele de acțiuni europene, unde indicii principali de la Frankfurt, Paris și Varșovia afișau avansuri de câte 6% față de referință.

Către orele prânzului, cotațiile au fost din nou apăsate, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) chiar au atins un minim de 1,7280 lei/acțiune. Începând cu ora 16.00, bursa locală s-a conectat la un rally extern puternic, iar închiderea a fost pe maximele zilei, așa cum arată graficul intraday al indicelui BET.

Un raliu după ora 16.00 aduce o revenire puternică la BVB. Apreciere de 15% pentru acțiunile Fondul Proprietatea

Este un impuls condus de titlurile Fondul Proprietatea (FP) care după prăbușirea de 16,49% din ziua precedentă, chiar sub pragul de 1 leu/acțiune, au avut o recuperare masivă. La finalul zilei, cotația consemna o creștere de 15,23%, până la prețul de 1,1500 lei/acțiune, în condițiile în care emitentul a concentrat transferuri de 17,34 milioane lei. Aceasta a contribuit la saltul de 10,91% al indicelui financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 39.934,07 puncte.

Bursa americană, la valori extreme, cum nu s-au văzut din anul 1929 care a anunțat Marea Criză interbelică CITEȘTE ȘI Bursa americană, la valori extreme, cum nu s-au văzut din anul 1929 care a anunțat Marea Criză interbelică

În ansamblu, lichiditatea a fost mai mică decât în sesiunile precedente. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 67,60 milioane lei (13,95 milioane euro). Aceasta arată, pe mai departe soliditatea trendului descendent, fiind de manual faptul că într-un trend mișcările în sensul acestuia sunt însoțite de volume, iar corecțiile (în cazul de față pozitivă) sunt pe o activitate în declin.

Transferuri de 10,70-10,80 milioane lei au avut fiecare din cele 2 acțiuni bancare lichide de la cota BVB, ambele cu consemnând aprecieri la finalul sesiunii. Astfel, titlurile Băncii Transilvania au urcat cu 3,39%, până la prețul de 1,8300 lei/acțiune, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au câștigat 4,35%, până la prețul de 12,00 lei/acțiune. Banca Transilvania a anunțat un program de reducere a ratelor cu până la 100% pentru firme în următoarele 6 luni.

La finalul zilei, indicele compozit BET Plus a urcat cu 6,15%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 6,11%, până la nivelul de 7.561,99 de puncte, într-o reacțe din aglomerari de suporturi tehnice care au funcționat și în urmă cu un an și câteva luni pentru regruprarea cumpărătorilor în fața șocului adus de așa-numita „taxă pe lăcomie”.

Un raliu după ora 16.00 aduce o revenire puternică la BVB. Apreciere de 15% pentru acțiunile Fondul Proprietatea

Pe segmentul energetic, dinamica a fost ceva mai atenuată, respectiv un câștig de 3,21% măsurat pe indicele BET-NG care ieri supraperformase pieței. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a recuperat 0,90% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,2815 lei/acțiune într-o sesiune în care au adunat schimburi de 5,24 milioane lei.

Cele mai lichide titluri de la acest capitol, cele ale Romgaz Mediaș (SNG), au avut o revenire de 2,68%, până la prețul de 26,85 lei/acțiune, pe transferuri de 9,27 milioane lei. Pe tranzacții de câte 1,90 milioane lei, ricoșee importante au avut titlurile Electrica (EL), +7,94%, până la prețul de 8,70 lei/acțiune, și cele ale Nuclearelectrica (SNN), +4,74%, până la prețul de 11,50 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica