Valoarea de piață a companiilor românești listate la Bursa de Valori București a atins noi recorduri în aprilie, depășind 120 miliarde lei

Valoarea de piață a companiilor românești listate la Bursa de Valori București a atins noi recorduri în aprilie, depășind 120 miliarde lei
scris 10 mai 2021

Valoarea de piață a companiilor românești listate la Bursa de Valori București (BVB) a atins noi recorduri în aprilie și a depășit 120 miliarde lei, după o creștere de peste 20% doar în acest an. Capitalizarea companiilor românești de pe piața principală a BVB a depășit astfel nivelul înregistrat înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus.

"Companiile românești listate la Bursa de Valori București (BVB) au devenit din ce în ce mai valoroase pe măsură ce investitorii și-au păstrat încrederea în perspectivele privind evoluția mediului economic local. Valoarea de piață a companiilor locale listate pe piața principală a BVB a depășit nivelul atins înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea societăților românești prezente pesegmentul principal al bursei de la București a depășit pragul de 120 de miliarde lei, echivalentul a 24,4 miliarde euro", a informat BVB.

Această valoare este cu aproape 10 miliarde lei peste nivelul înregistrat la începutul anului 2020. Doar în acest an, valoarea de piață a companiilor locale listate a crescut cu peste 20%, scrie News.ro.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

„Piața de capital a oferit deja răspunsul la întrebarea când este cel mai bine să listezi o companie, iar răspunsul este oricând pentru că valoarea companiei va fi dată în mod transparent de cerere și ofertă, iar mecanismele pieței permit o reevaluare constantă a oricărei afaceri. Companiile valoroase ale României primesc certificarea pieței prin prezența pebursă. Ceea ce astăzi valorează 120 de miliarde de lei pe termen lung poate valora mult mai mult. Încurajăm cât mai multe companii să se listeze pentru că prezența pe bursa locală este o dovadă de sănătate economică, nu doar de mândrie națională. Statutul de companie listată este o certificare a performanței manageriale și permite accesarea unor soluții de finanțare mult mai rapide și eficiente. Doar prin listarea cât mai multor companii la bursă românii vor putea beneficia pe deplin de succesul societăților la carepot deveni acționari, nu doar clienți. În esență, bursa este mai mult decât o platformă de tranzacționare, este un mediu de dezvoltare durabilă”, a declarat Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

Noi maxime istorice au fost atinse în aprilie și la nivelul indicilor BET și BET-TR. În ședința de tranzacționare din 28 aprilie, indicele BET a ajuns la un nivel de aproape 11.400 de puncte. Indicele BET-TR, care include și dividendele, a închis aceeași ședință de tranzacționare la un nivel de 19.200 de puncte.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

„Creșterea reprezentativității companiilor listate la bursă ca procent din PIB este o prioritate pentru dezvoltarea reală a economiei românești. Suntem la 12% din PIB și continuăm să creștem. În ceea ce privește capitalizarea companiilor românești listate pe piața reglementată, există potențial de a depăși 20% din PIB în 2030. Acest potențial poate fi atins doar prin dezvoltarea susținută a pieței locale, atât prin listările de noi companii și creșterea interesului investitorilor pentru emitenți, cât și prin relansarea unei piețe de instrumente derivate care să dinamizeze activitatea investițională. Este timpul să folosim la maximum infrastructura financiară pentru că este tipul de infrastructură care conectează România la restul lumii în câteva secunde”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

În primele patru luni ale anului, piața de capital din România a consemnat creșteri de peste 15%.

Valoarea totală a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 21,8% la finalul primelor patru luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pe piața reglementată a BVB au fost realizate tranzacții totale de 5,5 miliarde lei, echivalentul a 1,1 miliarde euro.

Tot la nivelul perioadei ianuarie-aprilie, lichiditatea medie zilnică cu toate tipurile de instrumente financiares-a situat la 65,4 milioane lei (13,4 milioane euro), în creștere cu 18,9% comparativ cu primele patru luni aleanului anterior.

Activitatea investițională la BVB își continuă parcursul ascendent în prima parte a anului 2021, după rezultatele record obținute în 2020 când investitorii prezenți pe bursa românească au tranzacționat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei românești și a depășit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007.

În septembrie 2020, România a fost promovată de către furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piață Emergentă.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa de valori bucurești
valoare companii