Plafonarea prețurilor RCA: Asigurătorii și brokerii nu vor mai plăti temporar anumite taxe către ASF

Plafonarea prețurilor RCA: Asigurătorii și brokerii nu vor mai plăti temporar anumite taxe către ASF
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 oct 2023

Asigurătorii și brokerii nu vor mai plăti temporar, până la sfârșitul acestui an, anumite taxe datorate către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru veniturile din vânzarea asigurărilor auto obligatorii RCA, potrivit unui proiect lansat în consultare de autoritate. Măsura vine după ce Guvernul a prelungit la propunerea ASF plafonarea prețurilor RCA în contextul falimentului Euroins.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mai exact, asigurătorii nu vor mai vira temporar către ASF cota pentru exercitarea supravegherii și controlului activității de asigurări obligatorii de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie (RCA), arată Hotnews.ro.

DOCUMENT Parlamentul a aprobat cumpărarea a 32 de avioane F-35. Achiziția ajunge la 6,5 miliarde de dolari. Cât plătesc Polonia și Cehia pe achiziții similare CITEȘTE ȘI DOCUMENT Parlamentul a aprobat cumpărarea a 32 de avioane F-35. Achiziția ajunge la 6,5 miliarde de dolari. Cât plătesc Polonia și Cehia pe achiziții similare

Este vorba de o cotă de 1% din primele brute încasate din activitatea de asigurări RCA, dar și de o cotă de 1% din primele brute încasate din activitatea de asigurări RCA aferente sucursalelor asigurătorilor din state terțe.

Brokerii nu vor mai vira către ASF taxa de funcționare sau de desfășurare a activității de distribuție pentru contractele de asigurare distribuite de aceștia, aferente asigurărilor de răspundere civilă auto, pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, inclusiv răspunderea transportatorului.

În acest caz este vorba de o cotă de 0,1% aplicată asupra veniturilor din activitatea de distribuție.

Pentru asigurători, măsura reglementată de proiectul de act normativ se aplică în ceea ce privește contractele de asigurări obligatorii RCA încheiate în perioada 15 noiembrie - 31 decembrie 2023.

În ceea ce privește intermediarii principali, măsura reglementată de proiect se aplică pentru trimestrul IV al anului 2023, pentru contractele de asigurare distribuite de aceștia, aferente asigurărilor de răspundere civilă auto, pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, inclusiv răspunderea transportatorului.

Proiectul va fi în consultare publică timp de 10 zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
brokeri