Președintele BCE exclude o relaxare a politicii monetare în următoarele două trimestre

Președintele BCE exclude o relaxare a politicii monetare în următoarele două trimestre
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 13 nov 2023
Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că menținerea dobânzii de referință (rata la depozite) la 4% ar trebui să fie suficientă pentru a controla inflația, dar oficialii vor lua în considerare posibilitatea de a majora din nou costurile de împrumut dacă va fi nevoie.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Profit.ro organizează pe 27 noiembrie, cu transmisiune în direct inclusiv la PROFIT NEWS TV, cea de-a șasea ediție a Profit Financial.forum, cu lideri ai piețelor financiare și autorităților din domeniu, respectiv din conducerea Băncii Centrale, Guvernului, Ministerului de Finanțe, Autorității de Supraveghere Financiară, ca și cu manageri de top din bănci comerciale, companii din piața de capital, asigurări și administratori de fonduri

La câteva săptămâni după ce factorii de decizie s-au abținut de la o nouă majorare pentru prima dată de la începutul ciclului lor de înăsprire, BCE a semnalat, în cadrul unui eveniment organizat de Financial Times, că banca centrală capătă încredere că actuala configurație monetară ar trebui să fie suficientă.
Isărescu toarnă apă rece peste așteptările de scădere a dobânzilor: „Nici nu este momentul să discutăm despre o eventuală reducere, d-apăi să luăm o decizie.” CITEȘTE ȘI Isărescu toarnă apă rece peste așteptările de scădere a dobânzilor: „Nici nu este momentul să discutăm despre o eventuală reducere, d-apăi să luăm o decizie.”

"Nivelul la care ne aflăm în acest moment, dacă îl menținem suficient de mult timp - și putem dezbate acest lucru, desigur - va contribui semnificativ la readucerea inflației la ținta noastră de 2%", a declarat Lagarde vineri. 

"Dacă apar șocuri majore, în funcție de natura șocurilor, va trebui să revizuim acest lucru", a adăugat Lagarde.
 
Președintele BCE a vorbit în urma datelor care arată că inflația globală a încetinit la 2,9% în octombrie, cel mai slab ritm din ultimii doi ani. Perspectiva unui conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, care ar putea alimenta costurile petrolului, reprezintă o amenințare la adresa perspectivelor pe care oficialii o urmăresc îndeaproape.
 mult timp."
 
Lagarde a fost, totodată, reticentă la întrebările privind posibilitatea de a lua în considerare reduceri de rate, spunând că ar fi "prematur".
 
Vineri, Lagarde a avertizat și că o astfel de reducere nu va avea loc "în următoarele două trimestre".
 
Secțiune realizată în parteneriat cu ING
 
Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.
 
ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.
viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanda
dobanzi
lagarde
inflatie