Președintele SEC avertizează că inteligența artificială ar putea provoca următoarea criză financiară

Președintele SEC avertizează că inteligența artificială ar putea provoca următoarea criză financiară
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 2 nov 2023
Deși progresul AI a susținut puternic bursele în acest an, președintele Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din SUA, Gary Gensler, spune că inteligența artificială ar putea fi sursa unei calamități pe piața bursieră și ar putea provoca următoarea criză financiară.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast
 
Într-un interviu pentru MarketWatch, președintele SEC spune că inteligența artificială generativă, cum este și ChatGPT, are potențialul de a revoluționa modul în care investim prin valorificarea unor seturi mari de date pentru a "prezice lucruri care erau de neimaginat chiar și în urmă cu 10 ani", dar că aceste noi puteri vor veni cu riscuri mari.
ChatGPT câștigă peste două milioane de dolari pe lună, dar alte aplicații de AI îl depășesc CITEȘTE ȘI ChatGPT câștigă peste două milioane de dolari pe lună, dar alte aplicații de AI îl depășesc

"O problemă din ce în ce mai mare este că [AI] ar putea duce la un risc în întregul sistem. Pe măsură ce mulți actori financiari se bazează pe un singur model sau doar două sau trei modele... se creează o monocultură, se creează o turmă.", a declarat Gensler. 

Acest efect de turmă poate fi periculos dacă există un defect în model care s-ar putea reverbera pe piețe în timpul unei perioade de stres, provocând schimbări bruște și imprevizibile ale prețurilor. Gensler folosește cloud computingul și motoarele de căutare ca exemplu de piețe de produse tehnologice care au devenit rapid dominate de unul sau doi jucători importanți și a spus că este îngrijorat de o concentrare similară pe piața tehnologiei AI.
 
Această problemă este deosebit de dificilă din cauza naturii fragmentate a aparatului de reglementare din SUA, care se bazează pe SEC pentru a supraveghea piețele de valori mobiliare, în timp ce alte agenții sunt responsabile de bănci sau de piețele de mărfuri, spune  Gensler. 
CITEȘTE ȘI Kaufland

"Aceasta este mai degrabă o problemă care implică mai multe entități", a adaugat oficialul SEC.

În calitate de președinte al SEC, Gensler a intensificat măsurile împotriva industriei criptomonedelor, lansând procese împotriva Binance și Coinbase, cele mai mari două burse de active digitale din lume. SEC susține că cele două companii operează burse de valori mobiliare neînregistrate în SUA, dar companiile spun că nu încalcă legile privind valorile mobiliare.
 
AI este o altă problemă pentru care Gensler începe să tragă semnale de alarmă. Totuși, avansul din domeniul AI a fost în mare parte responsabil pentru câștigurile S&P 500 în 2023. Președintele SEC a declarat că agenția sa are deja în vedere noi reguli pentru a reglementa inteligența artificială. 
 
Secțiune realizată în parteneriat cu ING
 
Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.
 
ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.
viewscnt
Afla mai multe despre
sec
gary gensler
inteligenta artificiala