Ratingul BSTDB, cu România printre acționari, îmbunătățit la "A/A-1" de S&P

Ratingul BSTDB, cu România printre acționari, îmbunătățit la "A/A-1" de S&P
scris joi, 17:51

S&P Global Ratings a îmbunătățit la "A/A-1" calificativele de credit acordate Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB), cu perspectivă stabilă, citând creșterea solidă a porfoliului de împrumuturi din ultimii trei ani și decizia recentă a acționarilor de a injecta capital suplimentar.

BSTDB, cu România printre acționari, a obținut anterior calificativul "A-/A-2" de la S&P Global Ratings pentru creditele emise pe termen lung și scurt.

"Acesta este primul upgrade complet primit de BSTDB în aproape un deceniu și, având în vedere că a avut loc în această perioadă de instabilitate economică și socială fără precedent la nivel mondial, se reflectă în mod pozitiv asupra băncii și creează o bază solidă pentru dezvoltarea sa viitoare", spune Dmitry Pankin, președintele BSTDB.

Creditarea a încetinit în octombrie. Depozitele accelerează CITEȘTE ȘI Creditarea a încetinit în octombrie. Depozitele accelerează

Îmbunătățirea ratingurilor “reflectă confirmarea politicilor de dezvoltare a BSTDB, evidențiată de creșterea solidă a portofoliului de credite din ultimii trei ani și de decizia recentă a acționarilor de a investi capital nou”, potrivit agenției de evaluare financiară.

S&P subliniază că profilul de risc financiar al BSTDB este puternic și rezilient, precum și faptul că repercusiunile financiare ale pandemiei au doar un impact minor asupra calității activelor băncii.

BSTDB a anunțat, în octombrie, majorarea capitalului subscris de la 2,29 miliarde de euro la 3,1 miliarde de euro, operațiune estimată să se încheie anul viitor și în urma căreia banca va primi capital vărsat suplimentar de aproximativ 245 milioane de euro.

“Considerăm că aceste resurse suplimentare sunt esențiale pentru promovarea expansiunii activității BSTDB pe termen mediu, inclusiv a împrumuturilor în scop special și a altor activități conexe, și îi consolidează poziția de partener de finanțare în regiune”, arată S&P.

BSTDB, cu sediul în Salonic, Grecia, este o instituție financiară internațională înființată de Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia și Ucraina.

Banca sprijină dezvoltarea economică și cooperarea regională prin acordarea de împrumuturi, linii de credit, capitaluri și garanții pentru proiecte și prin finanțări comerciale în sectoarele publice și private din țările membre

De la începutul acestui an, BSTDB a finanțat proiecte în valoare de 138,7 milioane de euro în România, reprezentând 33,6% din totalul operațiunilor noi semnate de bancă la nivelul întregii regiuni.

Cel mai recent, banca a acordat un credit de 40 milioane de euro, pe 7 ani, producătorului de aluminiu Alro, parte a grupului Vimetco, pentru susținerea programul de investiții de capital al companiei.

BSTDB și-a majorat cu 12% portofoliul de împrumuturi și investiții în 2020, la peste 2 miliarde de euro și are o țintă apropiată de creștere și pentru anul curent.

Banca de dezvoltare își propune să prioritizeze proiectele “verzi”, care țin cont și protejează mediul înconjurător, dar și să extindă pachetele de servicii și produse furnizate, iar până în 2030 vrea să ajungă la un portofoliu de împrumuturi de 4 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bstdb
banca de comert si dezvoltare a marii negre
s&p
standard and poors
calificative
rating