Rezerva Federală a SUA a lansat un serviciu mult așteptat de plăți instant

Rezerva Federală a SUA a lansat un serviciu mult așteptat de plăți instant
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iul 2023

Rezerva Federală a SUA a lansat un serviciu mult așteptat care va avea ca scop modernizarea sistemului de plați al țării, permițând în cele din urmă americanilor obișnuiți să trimită și să primească fonduri în câteva secunde, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, a anunțat banca centrală, citată de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Serviciul ”FedNow”, care este în lucru din 2019, va încerca să elimine întârzierea de câteva zile de care este nevoie în mod obișnuit pentru decontarea transferurilor de numerar, aducând SUA în conformitate cu țări precum Regatul Unit, India, Brazilia, precum și Uniunea Europeană, unde servicii similare există de ani de zile, scrie News.ro.

FMI spune că aprecierea dolarului a afectat mai puternic economiile emergente decât pe cele avansate CITEȘTE ȘI FMI spune că aprecierea dolarului a afectat mai puternic economiile emergente decât pe cele avansate

FedNow se lansează cu 41 de bănci și 15 furnizori de servicii certificați să utilizeze serviciul, inclusiv bănci comunitare și mari bănci precum JPMorgan Chase, Bank of New York Mellon și US Bancorp, dar Fed intenționează să integreze mai multe bănci și uniuni de credit în acest an.

Fed a declarat joi că 35 de bănci și uniuni de credit utilizează în prezent serviciul, precum și Biroul Serviciului Fiscal al Departamentului de Trezorerie.

Serviciul va concura cu sistemele de plăți în timp real din sectorul privat, inclusiv cu rețeaua RTP a Casei de Compensare, și a fost inițial respins de marile bănci, care au declarat că este redundant.

Dar mulți au acceptat să participe de atunci, pe baza faptului că FedNow le va permite să extindă serviciile pe care le pot oferi clienților.

”Pentru noi, FedNow este într-adevăr o modalitate minunată de extindere a acoperirii”, a declarat Anu Somani, șeful departamentului de plăți globale și plăți încorporate la U.S. Bank.

Spre deosebire de serviciile de plăți peer-to-peer precum Venmo sau PayPal, care acționează ca intermediari între bănci, plățile efectuate prin FedNow se vor deconta direct în conturile băncii centrale.

Tranzacția globală prin care activele Turner Broadcasting System sunt preluate de Warner Bros Discovery, din aprilie 2022 - parafată și în România CITEȘTE ȘI Tranzacția globală prin care activele Turner Broadcasting System sunt preluate de Warner Bros Discovery, din aprilie 2022 - parafată și în România

Fed operează, de asemenea, un sistem de plăți în timp real numit FedWire, dar acesta este rezervat plăților la scară largă, în principal pentru companii și este operațional numai în timpul orelor de lucru.

Deși noul sistem FedNow este pentru toată lumea, este probabil să avantajeze cel mai mult consumatorii și întreprinderile mici, au spus analiștii.

”Vrem ca clienții noștri să beneficieze de aceste capacități și ne dorim ca acesta să fie un avantaj competitiv pentru noi”, a declarat Carl Slabicki, co-șef global al plăților pentru serviciile de trezorerie al BNY Mellon.

Băncile mai mici, care se conectează adesea la FedWire prin intermediul unor creditori mai mari, au încurajat Fed să dezvolte FedNow, argumentând că le-ar permite accesul la plăți în timp real fără a fi nevoiți să plătească concurenții mai mari pentru serviciu.

FedNow nu va taxa consumatorii, deși nu este clar dacă sau cum vor transfera băncile participante costurile asociate cu serviciul.

Senatorul democrat Chris Van Hollen, care a îndemnat Fed să dezvolte un sistem de plăți în timp real, a declarat într-un comunicat că lansarea FedNow este ”o veste bună pentru consumatorii americani și pentru economia noastră”.

Ministerul Finanțelor a preschimbat titluri de stat scadente în toamnă, când vine un vârf de plată de peste 29 de miliarde de lei CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor a preschimbat titluri de stat scadente în toamnă, când vine un vârf de plată de peste 29 de miliarde de lei

”Lansarea FedNow va ajuta la conectarea americanilor cu banii lor – atunci când au nevoie de ei, imediat, în timp real – și va economisi consumatorilor miliarde de dolari anual”, a spus el.

Unii participanți la piață și-au exprimat îngrijorarea că FedNow ar putea agrava o criză bancare prin facilitarea retragerilor rapide de la instituțiile financiare, o teamă care a fost amplificată după prăbușirea Silicon Valley Bank la începutul acestui an.

Dar oficialii Fed au minimalizat aceste preocupări, argumentând că băncile au instrumente disponibile pentru a atenua un val de ieșiri.

La început, FedNow va avea o limită maximă de plată de 500.000 de dolari, dar băncile pot alege să reducă plafonul dacă este necesar.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezerva federală
sua
plati instant