Riscul unei crize financiare de sistem în UE, ca în 2008, este ”extrem de slab”, dă asigurări CEO-ul Deutsche Bank

Riscul unei crize financiare de sistem în UE, ca în 2008, este ”extrem de slab”, dă asigurări CEO-ul Deutsche Bank

Christian Sewing

Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2023

Riscul unei crize bancare ”sistemice” în Uniunea Europeană (UE) este ”extrem de slab”, în pofida unor tensiuni recente în acest sector după falimentul SVB și vânzarea Crédit Suisse, dă asigurări conducătorul Federației germane a băncilor, Christian Sewing, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

”Pericolul unei crize sistemice similare celei din 2008 este extrem de slab”, a dat asigurări într-o conferință de presă CEO-ul primei bănci germane, Deutsche Bank, Christian Sewing.

România, singurul stat vecin care mai permite importul de cereale din Ucraina CITEȘTE ȘI România, singurul stat vecin care mai permite importul de cereale din Ucraina

”Băncile din Germania și Uniunea Europeană (UE) sunt în continuare extrem de robuste” și ”foarte bine echipate cu fonduri proprii și lichidități”, a subliniat el.

Prăbușirea recentă, în Statele Unite, a Silicon Valley Bank (SVB), foarte expusă sectorului start-up, și a Signature Bank, urmate de vânzarea de urgență a Credit Suisse, a alimentat temeri cu privire la o criză mai largă în sistemul bancar, scrie News.ro.

Instituțiile financiare europene - îndeosebi Deutsche Bank - au fost afectate pe bursă în urma acestor evenimente, investitorii temându-se de o contagiune.

În urma unui recul, criza ”nu a avut nicio consecință asupra băncilor din UE”, dă asigurări Christian Sewing.

Acest lucru se explică prin faptul că autoritățile de ”reglementare au făcut treabă bună în îmbunătățirea fondurilor băncilor după criza din 2008”, cu atât mai mult în UE, unde ”reglementarea este clar mai exigentă decât în Statele Unite”, a apreciat el.

Reglementările impuse băncilor din Statele Unite au scăzut în timpul președinției lui Donald Trump, mai ales ale celor impuse băncilor regionale - ca SVB - și au fragilizat aceste instituții.

”Această slăbiciune nu exista în UE”, dă asigurări Christian Sewing.

După mai multe săptămâni de îngrijorări, observatorii și piețele au redobândit o anumită încredere în sector.

Mai multe bănci americane mari au prezentat rezultate confortabile în primul trimestru și par să fi fost abia atinse de ”valurile” din martie.

În zona euro, președinta Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde, lansată în lupta împotriva inflației printr-o creștere importantă a dobânzilor, a dat asigurări că situația nu justifică, pentru moment, o încetinire a acestei politici.

viewscnt
Afla mai multe despre
deutsche bank
criza