Ședință verde la BVB, în contextul unei sesiuni de revenire pe bursele europene

Ședință verde la BVB, în contextul unei sesiuni de revenire pe bursele europene
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 10 mai 2019

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat ultima ședință a săptămânii în urcare ușoară și cu un rulaj modest, de 14,34 milioane de lei, în contextul în care, la nivel european, sesiunea de astăzi a fost una de revenire de la minimele ultimelor 6 săptămâni. Pe parcursul săptămânii, BVB a rămas mai degrabă deconectată de valul de vânzări agresive de pe piețele externe, generat de majorarea tarifelor aplicat de SUA la importurile din China.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La nivel săptămânal, indicele reprezentativ BET a pierdut 1,64%, declin mult mai redus comparativ cu cel de 3,4% înregistrat de indicele pan-european Stoxx 600. BVB a rămas relativ deconectată de la turbulențele majore induse pe piețele internaționale de agravarea conflictului comercial SUA-China.

Vineri, indicele reprezentativ BET a închis în creștere cu 0,08%, la 8.304,58 puncte, iar indicele compozit BET Plus a închis la 1238,74, în urcare cu 0,1%.

Deficitul comercial al României a crescut cu 34% în primele trei luni, la 3,65 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Deficitul comercial al României a crescut cu 34% în primele trei luni, la 3,65 miliarde de euro

Singurul indice major de la BVB care a închis în teritoriu negativ ședința de vineri este cel al sectorului energetic, BET-NG, care a coborât modest, cu 0,07%. Acțiunile OMV Petrom, cel mai important constituent al indicelui energetic, au scăzut cu 0,52%, în condițiile în care compania a fost cel mai tranzacționat emitent al ședinței, cu un rulaj de 3,49 milioane de lei.

Al doilea cel mai tranzacționat emitent în ședința de vineri a fost Banca Transilvania (TLV) cu 1,65 milioane de lei, urmată de BRD, cu 1,57 milioane de lei.

Indicele BET-Fi, compus din cele cinci societăți de investiții financiare și Fondul Proprietatea, a avut cea mai importantă apreciere în ultima ședință a acestei săptămâni, de 0,48%.

BET-TR, care include și repartizările de câștiguri ale companilor cu acțiuni blue-chip listate pe piața locală de capital, a încheiat ședința cu un plus de 0,07%.

Indicele pan-european Stoxx 600 a urcat cu 0,32% în ședința de astăzi, reducându-și declinul săptămânal la 3,39%. Bursa de la Frannkfurt a încheiat ședința în urcare cu 0,72%, cea de la Paris a urcat cu 0,27%, iar bursa londoneză a pierdut circa 0,06%.

În SUA, bursa se îndreaptă spre cea mai slabă săptămână din acest an. Totuși, indicii au recuperat parțial din declinul din parte a ședinței de astăzi. Astfel, S&P 500 este în ucare cu 0,03%, după ce, în prima parte a ședinței, înregistra scăderi de circa 1,5%. Indicele Dow Jones Industrial Average este în coborâre ușoară, cu 0,14%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
actiuni
bursa