Șefa BCE pledează pentru o Europa mai puternică, în eventualitatea unei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă

Șefa BCE pledează pentru o Europa mai puternică, în eventualitatea unei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2024

Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat vineri că Europa trebuie să fie ”puternică acasă” și să treacă la ofensivă, în fața unei posibile reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Cea mai bună apărare, dacă așa vrem să privim lucrurile, este atacul”, a spus Lagarde la Forumul Economic Mondial de la Davos, ca răspuns la comentariile despre perspectivele pentru Europa după viitoarele alegeri din SUA, informează News.ro.

”Pentru a ataca corect, trebuie să fii puternic acasă. A fi puternic înseamnă a avea o piață puternică și profundă. Având o adevărată piață unică”, a adăugat ea.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Ministerul Finanțelor vrea să se renunțe la obligativitatea raportării trimestriale pentru emitenții de la bursă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Ministerul Finanțelor vrea să se renunțe la obligativitatea raportării trimestriale pentru emitenții de la bursă

Europa se confruntă cu un viitor incert în relația cu cel mai apropiat aliat internațional, în urma alegerilor din SUA.

Realegerea președintelui american Joe Biden ar continua probabil situația actuală, în timp ce o victorie pentru Trump, care este unul dintre favoriți pentru a câștiga nominalizarea republicană, ar putea reduce sprijinul economic și politic.

Având în vedere acest lucru, Lagarde a spus că Europa ar trebui să investească mai mult pe piețele sale de capital pentru a finanța investiții, cum ar fi, de exemplu, în tranziția verde.

Posibilitatea ca Trump să câștige un al doilea mandat la Casa Albă a fost un subiect fierbinte la întâlnirea liderilor politici și de afaceri din Elveția săptămâna aceasta.

În timpul primului său mandat, Trump a criticat adesea dependența economică a Europei de SUA, inclusiv în cadrul NATO.

De atunci, el a vorbit despre retragerea finanțării SUA pentru Ucraina, pe care o consideră o problemă europeană.

Lagarde a vorbit în cadrul unui panel al Bloomberg alături de ministrul german de Finanțe Christian Linder, care a fost de acord că investițiile pe piață sunt cea mai bună cale pentru Europa de a-și îmbunătăți autosuficiența.

Acest lucru este deosebit de important în fața subvențiilor masive din SUA pentru proiecte ecologice, a menționat el.

”Trebuie să evităm o cursă de subvenții. Nu ne putem permite. Dezavantajul nostru competitiv în comparație cu SUA nu este cel al subvențiilor, ci funcția pieței noastre private de capital”, a spus Linder, menționând că nu este clar dacă un astfel de sprijin va fi continuat sub o nouă administrație republicană.

Linder a adăugat că o astfel de investiție ar ajuta Europa să promoveze o relație transatlantică mai puternică, în special cu o conducere mai eurosceptică de cealaltă parte a Atlanticului.

”A fi un partener atractiv la nivelul de egalitate când vine vorba de situația economică și când vine vorba de o împărțire echitabilă a poverii sub umbrela NATO, este tot ce putem face pentru a fi într-un parteneriat bun cu Statele Unite”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
bce
sua
trump
ue