Țările de Jos: Guvernul și-a redus participația deținută la ABN Amro Bank sub 50%

Țările de Jos: Guvernul și-a redus participația deținută la ABN Amro Bank sub 50%
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 sep 2023

Guvernul Țărilor de Jos și-a redus participația deținută la ABN Amro Bank NV sub 50%, prin vânzarea de certificate de acțiuni, încheind astfel pauza de cinci ani în vânzarea acțiunilor creditorului, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

ABN Amro a fost din nou cotată la Bursa de la Amsterdam în noiembrie 2015, după ce Guvernul a vândut o participație de 23% printr-o Ofertă Publică Inițială (IPO), scrie Agerpres.

Mandatul Franklin Templeton la Fondul Proprietatea, prelungit doar cu un an CITEȘTE ȘI Mandatul Franklin Templeton la Fondul Proprietatea, prelungit doar cu un an

NLFI, organismul de stat care deține participația în ABN Amro, a efectuat vânzarea în cadrul planului anunțat în februarie și realizat de Citigroup Global Markets Europe. Înaintea vânzării, Guvernul deținea o participație de 56,3%, din care 49,9% acțiuni și 6,4% certificate de acțiuni.

Anunțul a venit la aproximativ un an după ce ministrul de Finanțe, Sigrid Kaag, a cerut NLFI să ia în considerare condițiile în care se poate realiza reducerea participației. Ultima vânzare a avut loc în septembrie 2017, când Guvernul a vândut o participație de 7% pentru aproximativ 1,5 miliarde de euro.

În perioada de vârf a crizei financiare globale, Țările de Jos au salvat ABN Amro cu un pachet de asistență financiară de 22 miliarde de euro, transformând una din cele mai mari bănci globale într-un creditor care se concentrează pe consumatorii de pe piața internă.

Creșterea numărului de prosumatori pune presiune pe sistemul de distribuție, spune vicepreședintele ANRE CITEȘTE ȘI Creșterea numărului de prosumatori pune presiune pe sistemul de distribuție, spune vicepreședintele ANRE

Săptămâna trecută, acțiunile ABN Amro și ING Groep au înregistrat scăderi semnificative la Bursa de la Amsterdam, după ce Camera inferioară a Parlamentului Țărilor de Jos a aprobat propunerea de majorare a taxei pe bănci și a adăugat o taxă la răscumpărarea acțiunilor.

Într-un comunicat, Guvernul estimează că adăugarea unei taxe de 15% la răscumpărarea acțiunilor va aduce venituri de 1,2 miliarde de euro, în timp ce majorarea taxei pe bănci va aduce încă 350 milioane de euro.

Premierul Mark Rutte a criticat taxarea băncilor, apreciind că "probabil instituțiile financiare se vor muta în alte țări și nu vor mai fi generate venituri".

viewscnt
Afla mai multe despre
abn amro bank
guvern