Temerile legate de Brexit provoacă din nou declinul lirei și al acțiunilor și creșterea prețului aurului

Temerile legate de Brexit provoacă din nou declinul lirei și al acțiunilor și creșterea prețului aurului
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 ian 2017

Lira sterlină și acțiunile sunt în declin în Europa, iar prețul aurului în creștere, din cauza temerilor că premierul britanic Theresa May este gata să scoată Marea Britanie de pe piața unică europeană, în timp ce președintele american ales a sugerat că și alte țări ar putea să iasă din UE, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, lira a coborât luni sub 1,2 dolari pe unitate pentru prima oară din octombrie, după ce publicația Sunday Times a relatat că May este pregătită să retragă Marea Britanie de pe piața unică, în schimbul controlului asupra imigrației și a dreptului de a încheia acorduri comerciale cu alte țări.

Acțiunile băncilor înregistrează cele mai mari scăderi, în urma retrogradării titlurilor Royal Bank of Scotland de către Goldman Sachs Group din cauza expunerii la politici volatile, scrie News.ro.

Bursele americane sunt închise luni pentru comemorarea lui Martin Luther King.

Membri ai guvernului britanic încearcă luni să limiteze impactul asupra lirei prin discuții cu oficiali ai băncilor, înainte de un discurs al premierului May pe tema Brexit programat marți, potrivit unor persoane apropiate situației.

Între timp, Trump a anticipat că Brexitul va fi un succes care va încuraja și alte țări să procedeze la fel. El a mai afirmat și că NATO este o organizație depășită.

Croitoru, BNR: Politica fiscală a lui Trump va duce la aprecierea dolarului CITEȘTE ȘI Croitoru, BNR: Politica fiscală a lui Trump va duce la aprecierea dolarului

”Piețele tranzacționează într-o manieră de evitare a riscurilor. Investitorii și companiile din îmtreaga lume sunt îngrijorați de perspectiva unui Brexit dur”, a declarat Neil Jones, director de vânzări la Mizuho Bank în Londra.

Lira este în declin cu 1%, la 1,2065 dolari pe unitate, pe piața londoneză, după ce a atins 1,1986 dolari pe unitate, cel mai redus nivel după luna octombrie.

Euro a coborât cu 0,5%, la 1,059 dolari pe unitate.

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a coborât cu 0,6%, pierderile fiind conduse de producătorii auto și bănci.

Acțiunile Royal Bank of Scotland au scăzut cu 2,7%, iar cele ale Fiat Chrysler Automobiles cu 4,8%, acestea din urmă din cauza investigațiilor referitoare la emisiile automobilelor diesel.

Indicele londonez FTSE 100 este în stagnare, punând capăt unei serii record de 10 zile consecutive de creștere.

Cotația aurului a urcat cu 0,5%, continuând avansul de săptămâna trecută, la 1.203,74 dolari uncia.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
lira sterlina
aur