Tetik, BT: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ca până acum

Tetik, BT: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ca până acum
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 apr 2024

Consolidarea sistemului bancar din România este inevitabilă, dar viteza nu va fi atât de rapidă ca până acum, a declarat Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, la Conferința anuală BNR-ASE "Perspective privind dezvoltarea sectorului bancar românesc".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Cred că chiar sistemul bancar din România a fost un exemplu de consolidare în ultimii ani și noi am avut un rol activ, și nu doar în banking, văd și colegii mei de la leasing: Volksbank, Bancpost, Idea Bank, Idea Leasing și acum așteptăm deciziile, observațiile autorităților pentru OTP Bank România. Într-adevăr, costul de operare devine din ce în ce mai mare și are sens această consolidare, dar costul de integrare sau fuziune tot este un factor important. Când am fost o bancă cu 8% cotă de piață, să achiziționezi o bancă cu 2% - 2,5% cotă de piață a fost un salt foarte important, dar pe de altă parte acum să ne uităm la bănci destul de mici devine greu de motivat, argumentat. Primele 10 bănci, dacă nu mă înșel, au aproape 90% cotă de piață și sunt bănci bune, nu sunt tranzacții foarte ușoare. În tranzacțiile pe care le-am livrat noi până acum, am reușit cumva ca 1 + 1 să facă mai mult decât 2, dar acestea sunt cazuri unice și de acum înainte o să fie din ce în ce mai greu. Așa că și noi vom fi atenți, dar problema nu este partea de competiție. Dacă ne uităm în jurul nostru la economiile similare, cele mai mari bănci au peste 20% din PIB-ul țării. Noi suntem abia la 10% din PIB-ul României. Mai este loc", a spus Omer Tetik, potrivit Agerpres.

Primul metrou Alstom din Brazilia este în București. Trenul „Giurgiu” ajunge miercuri în depoul Metrorex CITEȘTE ȘI Primul metrou Alstom din Brazilia este în București. Trenul „Giurgiu” ajunge miercuri în depoul Metrorex

El a afirmat că procesul de consolidare va avea loc în două trepte. În primul rând prin fuziuni, dar în acest caz este posibil să fie un alt tip de investitori care să consolideze bănci mici și să creeze ținte pentru băncile mari. Pe de altă parte, consolidarea are putea avea la bază un val de bancarizare accelerată, iar banca pe care o conduce vrea să aibă o cotă mai mare din acest proces.

"Consolidarea este inevitabilă, doar că viteza consolidării pentru România nu va fi atât de rapidă cum a fost până acum", a adăugat Omer Tetik.

La rândul său, Sergiu Manea, președinte executiv BCR, a declarat că Europa se va concentra în următorii 3 - 5 ani pe consolidări naționale. Aceste consolidări vor fi organice sau inorganice, iar cele organice vor însemna că unii acționari vor trebui să ia decizia de exit pentru că pe orice piață s-ar afla un investitor nu își poate permite să "ardă" capital chiar și la un nivel redus.

Mihaela Lupu, CEO UniCredit Bank România, a spus că se observă și la nivel european un apetit pentru consolidare, iar autoritățile de supraveghere și Banca Centrală Europeană favorizează procesul.

De asemenea, Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România, a declarat că procesul de consolidare a dat semne de accelerare în România, iar anul trecut a fost unul plin de evenimente în acest sens. Ea a arătat că și la nivel european asistăm la același proces de consolidare și a dat exemplul Olandei, menționând că în ultimii 10 ani acolo procesul a fost unul chiar mai accelerat decât în România, ajungând la 90 de bănci, de la 300.

Totodată, Florin Dănescu, președinte executiv Asociația Română a Băncilor, a explicat că, din punct de vedere teoretic, o concentrare mare duce la o restrângere a concurenței, dar una mică duce la o problemă de eficiență, iar drumul trebuie găsit între cei doi indicatori. În cazul României datele arată că avem o concurență foarte bună la nivel european, a subliniat acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
omer tetik
banca transilvania