Trimestru record pentru fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, susținut de acțiunile din tehnologie

Trimestru record pentru fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, susținut de acțiunile din tehnologie
scris 3 mai 2019

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, cu active de peste 1 trilion de dolari, a avut un randament record în primul trimestru, pe fondul evoluțiilor bursiere pozitive în sectorul tehnologiei.

Fondul a avut, în primele 3 luni, un randament de 9,1%. Astfel, fondul a câștigat 738 miliarde coroane norvegiene (84,15 miliarde dolari) cea mai bună performanță trimestrială de până acum, potrivit Reuters

Cea mai mare contribuție pozitivă a avut-o participația deținută la Apple, urmată de pachetele de acțiuni la Microsoft și Amazon.

Grupul Erste încheie primul trimestru cu profit de 377 milioane de euro CITEȘTE ȘI Grupul Erste încheie primul trimestru cu profit de 377 milioane de euro

Per ansamblu, 5 din cele mai mari 10 participații ale fondului suveran al Norvegiei sunt deținute la companii americane din domeniul tehnologiei. Primele 3 poziții în portofoliu sunt ocupate de Apple, Microsoft și Alphabet.

Fondul a participat, în primele 3 luni, și la ofertele publice inițiale derulate de firmele din domeniul tehnologiei Lyft și Weimob.

Fondul suveran al Norvegiei, creat pentru a plasa în investiții în piețele financiare o parte excedentul rezultat din resursele petroliere bogate de la Marea Nordului ale țării, și-a dublat valoarea în ultimul deceniu. Pentru prima dată în istorie, în ultimii ani, statul norvegian a tras cash din fond în vederea acoperirii cheltuielilor bugetare.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
fondul suveran
fondul suveran al norvegiei
actiuni tehnologie