Investitorii și-au prelungit vacanța de 1 Mai. Volume slabe la BVB

Investitorii și-au prelungit vacanța de 1 Mai. Volume slabe la BVB

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 mai 2019

După ziua liberă anterioară, revenirea jucătorilor a fost mai degrabă greoaie. Ordinele consistente au lipsit, excepție făcând activitatea de tranzacționare sporită pe acțiunile Transelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Împinsă imediat după Paști pe noi maxime ale acestui an și repere superioare celor care au urmat promovării așa-numitei „taxe pe lăcomie”, bursa a rezistat pe noile niveluri, în absența activării decisive a unor vânzători. Practic, a fost o ședință dominată de apatie, în care rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 21,84 milioane lei (4,59 milioane euro).

La nivelul indicilor a fost inerție. Astfel, indicele cvompozit BET Plus a câștigat 0,15%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,06%, până la nivelul de 8.447,36 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele este susținut de mediile mobile care desemenează tendința pe termen scurt, așa cum se vede pe graficul atașat.

Investitorii și-au prelungit vacanța de 1 Mai. Volume slabe la BVB

Chiar dacă la nivelu indicilor a fost aparentă nemișcare, de fapt deviațiile mici de la eferuință sunt rezultatul unor evoluții divergente. Astfel, din cele mai tranzacționate 7 acțiuni, 4 simboluri au închis „pe verde”, 2 titluri au avut deprecieri, iar 2 acțiuni au fost în staționare.

Cele mai lichide titluri au avut azi o sesiune pozitivă. Titlurile Transelectrica (TEL) au crescut cu 2,45%, păână la prețul de 20,90 lei/acțiune, pe transferuri de 6,59 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 2,74%, până la prețul de 33,75 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,22 milioane lei.

Acesta este și contextul în care indicele energetic BET-NG a suprapeformat pieței, cu un avans de 0,76%. Din structura sa, însă, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat, totuși, cu 0,65%, până la prețul de 0,3800 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,69 milioane lei, îmtr-o zi în care la Londra cotația petrolului de tip Brent a coborât în zona minimelor ultimelor 4 săptămâni, cu puțin peste reperul de 70,00 dolari/baril.

Vești din Olanda pentru acționarii Digi CITEȘTE ȘI Vești din Olanda pentru acționarii Digi

Din piețele externe, suflul a fost, în general, nefavorabil activelor de risc. Indicii europeni au avut mai degrabă o tendință descendentă: -0,73% indicele Euro Stoxx 50, -0,46% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,85% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,01% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,65% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,36% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,38% pentru indicele PX de la Praga.

La București, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 0,44%, până la prețul de 13,70 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 3,03 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a suferit un declin de 1,36%, până la prețul de 2,1750 lei/acțiune, pe transferuri de 1,46 milioane lei.

Tot la capitolul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 0,9780 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,22 milioane lei. Acțiunile SIF au avut, însă, o ședință pozitivă, trăgând în sus indicele BET-FI care s-a apreciat cu 0,39%, până la nivelul de 36.455,26 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transelectrica