Trump a nominalizat un opozant al instituțiilor multilaterale pentru șefia Băncii Mondiale

Trump a nominalizat un opozant al instituțiilor multilaterale pentru șefia Băncii Mondiale
scris 7 feb 2019

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că Banca Mondială ar trebui să fie condusă de David Malpass, un membru al Trezoreriei SUA, susținător al său și critic al instituțiilor multilaterale, care s-a angajat că promoveze reforme ”pro-creștere” la banca de dezvoltare, transmite Reuters.

Nominalizarea lui Malpass, responsabil al Trezoreriei însărcinat cu relațiile diplomatice, trebuie aprobată de board-ul executiv al Băncii Mondiale și ar putea fi contestată de unele dintre cele 188 de state acționare ale instituției financiare, scrie News.ro.

Statele Unite sunt cel mai mare acționar al Băncii Mondiale, cu 16% din drepturile de vot, și desemnează în mod tradițional președintele băncii. Directorul anterior al Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, care a demisionat pe 1 februarie, a fost contestat de Columbia și Nigeria, în 2012.

ULTIMA ORĂ Parlamentul a aprobat proiectul care permite BNR să aplice amenzi de până la 1 milion lei și să suspende activitatea prestatorilor de servicii de plată pentru nerespectarea limitelor la comisioanele interbancare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Parlamentul a aprobat proiectul care permite BNR să aplice amenzi de până la 1 milion lei și să suspende activitatea prestatorilor de servicii de plată pentru nerespectarea limitelor la comisioanele interbancare

Nominalizarea lui Malpass arată că administrația Trump vrea un control mai strict al Băncii Mondiale. Malpass a fost consilier economic în timpul campaniei electorale a lui Trump din 2016.

Malpass, subsecretar al Trezoreriei însărcinat cu afacerile externe, post din care coordonează rolul SUA la Banca Mondială și FMI, a criticat cele două instituții pentru că au devenit tot mai  mari, mai invazive și mai înrădăcinate.

Acesta a presat totodată Banca Mondială să reducă finanțarea Chinei, considerând că țara a devenit prea bogată pentru astfel de sprijin.

Anul trecut, în cadrul unei majorări de capital de 13 miliarde de dolari la Banca Mondială, Malpass a ajutat la negocierea reformelor al căror rol este reorientarea resurselor către cele mai sărace țări și reducerea creditării Chinei.

Malpass va continua să participe la negocierile dintre SUA și China , în timpul campaniei pentru președinția Băncii Mondiale. El se va alătura săptămâna viitoare unei delegații americane care va merge la Beijing pentru discuții noi, a spus un oficial al administrației Trump.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
banca mondiala
david malpass