UBS va plăti în SUA penalități de 1,4 miliarde de dolari, pentru fraudă și abateri în oferta sa de titluri garantate prin ipoteci, în criza financiară globală

UBS va plăti în SUA penalități de 1,4 miliarde de dolari, pentru fraudă și abateri în oferta sa de titluri garantate prin ipoteci, în criza financiară globală
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 aug 2023

Banca elvețiană UBS a acceptat să plătească în SUA penalități civile totale de 1,4 miliarde de dolari pentru fraudă și abateri în oferta sa de titluri garantate cu credite ipotecare care datează din timpul crizei financiare globale, au anunțat procurorii federali americani, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Banca a descris acordul ca fiind vorba de ”o chestiune moștenită” care datează din 2006 până în 2007, care a condus la criza financiară.

Donald Trump, pus sub acuzare pentru a patra oară, în statul Georgia. Ce se întâmplă de acum încolo CITEȘTE ȘI Donald Trump, pus sub acuzare pentru a patra oară, în statul Georgia. Ce se întâmplă de acum încolo

Acordul încheie procesul final intentat de Departamentul de Justiție împotriva unora dintre cele mai mari instituții financiare din cauza declarațiilor înșelătoare făcute cumpărătorilor acelor titluri garantate cu ipoteci, scrie News.ro.

Recuperările cumulate în cazuri însumează acum 36 de miliarde de dolari, potrivit Departamentului de Justiție.

În anii care au precedat criza financiară, băncile de investiții au împachetat, securitizat și vândut pachete de credite ipotecare cumpărătorilor instituționali.

Acele titluri au fost evaluate și clasificate în funcție de calitate, diverse ”tranșe” de credite ipotecare protejând ipotetic împotriva riscului de neplată completă.

Dar, fără să știe cumpărătorii, acele credite ipotecare nu erau la fel de sigure pe cât sugerau evaluările lor.

UBS, ca și alte bănci care au încheiat acorduri cu Departamentul de Justiție, știau că ipotecile de sub titlurile garantate cu ipoteci nu respectau standardele de subscriere.

Digi Communications își majorează veniturile. Tendință generală de a migra de la telefonía fixă la serviciile de telecomunicații mobile CITEȘTE ȘI Digi Communications își majorează veniturile. Tendință generală de a migra de la telefonía fixă la serviciile de telecomunicații mobile

UBS a efectuat o diligență ”extinsă” asupra împrumuturilor subiacente înainte de a crea și a vinde valorile mobiliare clienților săi, susțin procurorii, și, deși cunoștea problemele semnificative cu produsele, a continuat să le vândă pentru succes financiar.

Departamentul de Justiție a încheiat acorduri cu alte 18 instituții financiare în privința problemelor de titluri garantate cu ipoteci, inclusiv Bank of America, Citigroup, General Electric, Goldman Sachs, JPMorgan și Wells Fargo.

Credit Suisse, defuncta bancă elvețiană deținută acum de UBS, a negociat și cu Departamentul de Justiție cu privire la comportamentul necorespunzător legat de ofertele MBS.

viewscnt
Afla mai multe despre
ubs
sua
penalitati