UE testează capacitatea băncilor de a face față unei perioade îndelungate de dobânzi ridicate

UE testează capacitatea băncilor de a face față unei perioade îndelungate de dobânzi ridicate
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2023

Autoritățile europene de reglementare în domeniul bancar au lansat o nouă rundă de teste de stres, destinate să verifice capacitatea băncilor de a face față unei perioade îndelungate de inflație și dobânzi ridicate, într-un context în care Banca Centrală Europeană este așteptată să continue să majoreze costul creditului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cele mai recente teste de stres la care vor fi supuse băncile europene reflectă modificările survenite în contextul macroeconomic, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a împins inflația la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, ceea ce a impus și majorarea rapidă a dobânzilor pentru contracararea inflației, scrie Agerpres.

Alexandru Pițurcă și directorul Romarm vor fi cercetați în libertate, sub control judiciar CITEȘTE ȘI Alexandru Pițurcă și directorul Romarm vor fi cercetați în libertate, sub control judiciar

Precedentele teste de stres efectuate în 2021 au fost concepute pentru a verifica rezistența băncilor la o perioadă îndelungată de dobânzi reduse.

Testele lansate marți, cele mai ample și mai stricte de până acum, pleacă de la ipoteza că Rusia va opri complet livrările de gaze spre Europa, ceea ce va duce la explozia prețurilor la energie, iar inflația în Uniunea Europeană va urca la 9,7%, comparativ cu un vârf de 10,6% atins în luna octombrie în zona euro.

Testele de stres au devenit un exercițiu regulat pentru băncile europene, efectuate inițial pentru a le recapitaliza după ce au fost salvate de la faliment cu banii contribuabililor în urma crizei financiare din urmă cu un deceniu, iar mai recent pentru a le verifica reziliența.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a precizat că cea mai recent rundă de teste, concepute în colaborare cu BCE, acoperă 70 de bănci din Uniunea Europeană, cu 20 mai multe decât în 2021, reprezentând 75% din totalul activelor bancare din blocul comunitar.

"Scenariul elaborat este unul negativ cu o ipotetică înrăutățire severă a evoluțiilor geopolitice, însoțită de o creștere a prețurilor la materiile prime și o revenire a pandemiei de COVID-19", a precizat EBA într-un comunicat de presă. Aceste evoluții ar conduce la o scădere cu 6% a Produsului Intern Brut, explozia șomajului, scăderea prețurilor pe piața imobiliară, întreruperea livrărilor de gaze, o inflație ridicată persistentă și dobânzi mari până în 2025.

Rezultatele actualelor teste de stres vor fi publicate la finele lunii iulie iar pe baza lor vor fi efectuate evaluările anuale privind rezervele de capital.

Scenariul ipotetic avut în vedere de EBA contrastează cu previziunile BCE, conform cărora inflația ar urma să scadă la 6,3% în acest an și la 3,4% anul viitor. În plus, BCE mizează pe accelerarea creșterii economice până la 0,5% în acest an, și la 1,9% anul viitor

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
banci
dobanzi