ULTIMA ORĂ Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA a aprobat 11 fonduri tranzacționate la bursă pe bitcoin. Jocul poate fi schimbat

ULTIMA ORĂ Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA a aprobat 11 fonduri tranzacționate la bursă pe bitcoin. Jocul poate fi schimbat
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 10 ian 2024

Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA a aprobat tranzacționarea la bursă a 11 fonduri care investesc direct în bitcoin.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

AICI MESAJUL OFICIAL

Securities and Exchange Commission (SEC), al cărei mandat include protecția investitorilor, a acceptat ca cele 11 fonduri să înceapă tranzacționarea chiar de joi. Acestea vor fi listate la Nasdaq, NYSE și CBOE.

Pentru a răspunde preocupărilor de manipulare ale SEC, Nasdaq și CBOE au creat un mecanism de supraveghere a pieței cu Coinbase, cel mai mare schimb de criptomonede din SUA.

De ce este important Aprobarea marchează o schimbare de paradigmă, acordând acces direct la bitcoin prin ETF-uri pentru milioane de investitori instituționali și de retail cărora le lipseau anterior opțiuni. Aprobarea poate schimba jocul pentru bitcoin, oferind investitorilor instituționali și de retail expunerea la cea mai mare criptomonedă din lume, fără a o deține în mod direct, și un impuls major pentru o industrie a criptomonedei afectată de o serie de scandaluri, inclusiv implozia schimbului de criptomonede FTX, al cărui fondator Sam Bankman-Fried a fost găsit vinovat de fraudă. Alte burse au fost acuzate că au încălcat legile SUA privind valorile mobiliare, în timp ce Binance, cel mai mare schimb de criptomonede din lume, a pledat recent vinovat pentru încălcarea legilor SUA împotriva spălării banilor. Toate acestea continuă să îi facă pe mulți investitori să fie precauți. În schimb, ETF-urile sunt listate la burse de valori strict reglementate și, prin urmare, sunt accesibile prin conturile de brokeraj existente ale investitorilor de retail, care sunt, de asemenea, supravegheate îndeaproape.

Hidroelectrica depășește o valoare de piață de 12 miliarde euro, cea mai valoroasă companie românească CITEȘTE ȘI Hidroelectrica depășește o valoare de piață de 12 miliarde euro, cea mai valoroasă companie românească

De asemenea interesant Unda verde de la SEC urmează multor ani de întârzieri și respingeri ale numeroaselor încercări de a lansa ETF-uri bitcoin spot. În vară, o curte de apel din SUA a decis însă că autoritatea americană din domeniul financiar, Securities and Exchange Commission (SEC), a greșit când a refuzat gigantului de investiții în criptomonede Grayscale permisiunea de a-și transforma fondul de investiții în bitcoin într-un ETF. În acest context, președintele Comisiei are acum și un mesaj aparte: "Deși am aprobat astăzi listarea și tranzacționarea anumitor acțiuni ETP bitcoin spot, nu susține sau aprobă bitcoin. Investitorii ar trebui să rămână precauți cu privire la nenumăratele riscuri asociate cu bitcoin și produsele a căror valoare este legată de cripto"

Cele 11 ETF-uri avizate acum sunt Bitwise, Grayscale, Hashdex, BlackRock, Valkyrie, BZX, Invesco, VanEck, WisdomTree, Fidelity și Franklin.

„După o analiză atentă, Comisia constată că propunerile sunt în concordanță cu Legea privind schimburile și cu regulile și reglementările în temeiul acestuia aplicabile unei burse naționale de valori mobiliare”, este decizia.

Astfel, primele ETF-uri bitcoin spot (fonduri tranzacționate la bursă) din SUA sunt autorizate să fie lansate, după ce autoritățile federale de reglementare au dat undă verde americanilor să investească în astfel de vehicule financiare, care urmăresc criptomoneda veche de 15 ani.

INFOGRAFICE Pilonul II de pensii private, randament record. Românii au peste 25 de miliarde de euro în conturile personale CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Pilonul II de pensii private, randament record. Românii au peste 25 de miliarde de euro în conturile personale

Anticipând decizia, multe fonduri au anunțat – și, în unele cazuri, au și redus – taxele pe care intenționează să le perceapă investitorilor, sugerând o luptă acerbă pentru a colecta banii. 

Emitenții intenționează să perceapă comisioane cuprinse între 0,20% și 0,8%, cu mult sub media mai largă a pieței ETF.

Cu un optimism tot mai mare cu privire la ETF-urile spot, prețul bitcoin a evoluat de la aproximativ 27.000 dolari, pe 1 octombrie, la peste 45.000 dolari, la începutul anului 2024.

ETF-urile sunt portofolii care permit investitorilor să parieze pe mai multe active, fără a fi nevoiți să cumpere ei înșiși. Tranzacționate pe bursele de valori, cum ar fi acțiunile, valoarea lor depinde de modul în care performanța totală a portofoliului evoluează în timp real.

Unele ETF-uri conțin deja Bitcoin indirect – dar un ETF Bitcoin spot va cumpăra criptomoneda direct, „la fața locului”, la prețul actual, pe tot parcursul zilei.

viewscnt
Afla mai multe despre
etf-uri piete emergente romania
expunere etf-uri americane romania
intrari nete fonduri etf economii emergente