ULTIMA ORĂ Fed a majorat dobânda cheie cu jumătate de punct procentual, la cel mai mare nivel din 2007

ULTIMA ORĂ Fed a majorat dobânda cheie cu jumătate de punct procentual, la cel mai mare nivel din 2007
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 14 dec 2022

Rezerva Federală (Fed) a SUA a majorat dobânda de referință pentru a cincea ședință consecutivă, cu 0,5 puncte procentuale, în linie cu estimările analiștilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia, anticipată de piețe și analiști, este mai blândă comparativ cu ultimele patru ședințe, când au fost anunțate majorări de câte 0,75 puncte procentuale.​

Noi reguli de protecție a consumatorului, adoptate în prima etapă: ”Cazier comercial”, noi despăgubiri, taxe și amenzi. La solicitarea BNR au fost eliminate prevederi existente în sectorul bancar CITEȘTE ȘI Noi reguli de protecție a consumatorului, adoptate în prima etapă: ”Cazier comercial”, noi despăgubiri, taxe și amenzi. La solicitarea BNR au fost eliminate prevederi existente în sectorul bancar

Dobânda a fost majorată acum în intervalul 4,25%-4,5%, cel mai mare nivel din 2007.

Fed anticipează că noi majorări vor fi necesare anul viitor pentru a ajunge la o politică monetară suficient de restrictivă pentru a readuce inflația la ținta de 2%.

Inflația în SUA a încetinit peste așteptări în luna noiembrie, fiind în scădere timp de 5 luni la rând, ceea ce a deschis calea pentru o acțiune mai modestă din partea Rezervei Federale americane. Rămâne însă departe de ținta băncii centrale.

"Indicatorii recenți arată o creștere modestă a cheltuielilor și a producției. Evoluția locurilor de muncă a fost robustă în ultimele luni, iar rata șomajului a rămas scăzută. Inflația rămâne ridicată, reflectând dezechilibrele dintre cerere și ofertă legate de pandemie, creșterea prețurilor la alimente și energie", notează Fed.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
dobanda
dobanzi