Bancherii spun că taxa pe active bancare nu poate fi suportată: “Ordonanța cheamă criza”

Bancherii spun că taxa pe active bancare nu poate fi suportată: “Ordonanța cheamă criza”

Sergiu Manea și Sergiu Oprescu

Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 18 ian 2019

Ordonanța de Urgență a Guvernului adoptată la finele anului trecut, care introduce taxe noi în mai multe sectoare economice, inclusiv în cel bancar, “cheamă criza”, spune Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor. Bancherii apreciază că taxa pe active bancare este nesustenabilă și că va avea efecte asupra întregii economii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

“Creează o furtună perfectă pentru economie. Este o ordonanță care cheamă criza. E un fel de dans al ploii pentru criză”, spune Sergiu Oprescu, la o conferință pe teme de specialitate.

Taxa pe active bancare are un impact estimat la un miliard de euro pe an, după forma curentă, spune Oprescu.

Aplicată trimestrial, rata de impozitare ar fi de 1,2% din activele financiare/an, la valorile medii ale ROBOR la care statul raportează nivelul taxei.

Deloitte: Piața de fuziuni și achiziții va însuma în jur de 100 de tranzacții în 2019, iar tranzacțiile cu credite neperformante vor continua să scadă CITEȘTE ȘI Deloitte: Piața de fuziuni și achiziții va însuma în jur de 100 de tranzacții în 2019, iar tranzacțiile cu credite neperformante vor continua să scadă

Sistemul bancar a obținut profituri record în ultimii doi ani, însă Oprescu avertizează că sustenabilitatea acestei taxe trebuie raportată la o perioadă mai lungă. Astfel, în ultimii 10 ani profitabilitatea băncilor din România a fost printre cele mai mici din Europa, cu un randament mediu al capitalurilor de 3,2%, la aproape jumătate din media UE.

“Putem să ne uităm la trecutul nostru și să aplicăm taxa și să vedem cum am fi funcționat. În perioada imediat post-criză, sistemul bancar a adus și a capitalizat aproape 4 miliarde de euro, bani de la acționari. Își poate imagina cineva că pe lângă cele 4 miliarde cineva ar fi adus încă 8, să plătească taxa?!”, spune Oprescu.

Țări precum Ungaria sau Polonia au aplicat, de asemenea, taxe bancare. Însă rata de impozitare din România este de departe cea mai ridicată – dublă față de nivelul din Ungaria -, plus că se aplică la toate activele financiare, inclusiv titlurile de stat.

“Taxa, așa cum este ea azi construită, nu este sustenabilă. Dacă ne uităm la un ciclu de 10 ani vedem că pur și simplu nu este sustenabilă”, spune și Sergiu Manea, directorul executive al BCR.

“Taxele sectoriale extinse duc la scăderea investițiilor, scăderea încrederii în economie și a încrederii consumatorilor”, adaugă Manea.
Bancherii spun că o astfel de taxă are ca efect reducerea finanțărilor și creșterea costului acestora, lucru ce se rostogolește asupra sectorului real.

“Pentagon al Bermudelor”

Taxa pe activele bancare a umbrit alte proiecte legislative cu impact asupra sistemului bancar. Trei dintre ele au fost adoptate de Parlament – plafonarea dobânzilor la credite, plafonarea sumelor ce pot fi recuperate din creanțele cesionate și eliminarea titlului executoriu al contractelor de credit. Un alt proiect, care ar aduce condiții mult mai permisive la darea în plată, a trecut de Senat și intră în dezbatere la Camera Deputaților.

ULTIMA ORĂ Noi plafoane la dobânzi: Pe credite ipotecare, pragul nu va depăși cu mai mult de 3 pp dobânda legală. La credite de consum, nu va depăși cu 50% dobânda legală la unele împrumuturi. Plafonare la contracte în derulare doar lovite de impreviziune CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Noi plafoane la dobânzi: Pe credite ipotecare, pragul nu va depăși cu mai mult de 3 pp dobânda legală. La credite de consum, nu va depăși cu 50% dobânda legală la unele împrumuturi. Plafonare la contracte în derulare doar lovite de impreviziune

“E un pentagon al Bermudelor. Sunt inițiativele din parlament, e această OUG, înțeleg că se mai pregătește încă o OUG pe provizionare”, spune Oprescu, care este și președintele Alpha Bank.

Bancherii așteptă încă să discute cu Ministerul Finanțelor Publice. Guvernul i-a invitat la o întâlnire în această săptămână, fără să precizeze ziua sau ora, spune Florin Dănescu, directorul executiv al ARB.

“Nu e prea târziu să avem o discuție… aș dori să vorbim despre ce avem de făcut pentru a evita furtuna”, spune Sergiu Manea.

Împreună cu taxa bancară, prin aceeași Ordonanță de la finele anului au mai fost introduse taxe noi și în sectorul energetic și în telecom.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa active bancare
taxa banci