FOTO PSD continuă disputa cu BNR, împreună cu o imagine ironică

FOTO PSD continuă disputa cu BNR, împreună cu o imagine ironică
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 ian 2019

PSD continuă disputa cu Banca Națională, transmițând că, dacă nu există cauze naturale, atunci creșterea euro nu poate fi decât artificială, întrebând ce face BNR, care are obligația să supravegheze sistemul bancar și să asigure stabilitatea cursului de schimb, și adăugând la mesaj o fotografie ironică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"DACĂ NU EXISTĂ CAUZE NATURALE, ATUNCI CREȘTEREA EURO NU POATE FI DECÂT ARTIFICIALĂ. Dacă investițiile străine au crescut și au adus mai mulți euro în țară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulți euro în România, dacă au plecat mai puțini români din țară și au scos mai puțini euro, dacă importurile nu au crescut și nu a fost nevoie de mai multă valută...dacă în jurul României euro scade...atunci creșterea euro este artificială! Ce face BNR care are obligația să supravegheze sistemul bancar și să asigure stabilitatea cursului de schimb?", este noul mesaj al PSD, alături de imaginea de mai jos.

FOTO PSD continuă disputa cu BNR, împreună cu o imagine ironică

Sâmbătă, consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, a afirmat că rata ROBOR ar depăși 6% sau 7% dacă Banca Națională a României (BNR) ar interveni pe piața valutară și ar vinde valută din rezerve, arătând totodată că deprecierea leului din ultima perioadă nu este cauzată de factori interni, ci de faptul că a intervenit piața internațională, unde sunt miliarde de lei în circulație.

De asemenea, tot săptămâna trecută, Banca Națională a reacționat la ultimul mesaj al Ministerului Finanțelor, în care se arată că BNR trebuie să elaboreze politica cursului de schimb și să-și respecte toate obligațiile legale, transmițând că banca este implicată permanent în elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb și își dorește, ca și până acum, “o cooperare loială (sintagmă folosită anterior de minister - n.r.) cu Ministerul Finanțelor”, precizând însă că o asemenea colaborare presupune o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării.

"Banca Națională a României este implicată permanent, cu atât mai mult în aceste zile, în elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni și internaționali. În acest context, BNR își dorește ca și până acum «o cooperare loială cu Ministerul Finanțelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale și monetare în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri».  O asemenea colaborare presupune, însă, o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării", este răspunsul BNR într-un schimb de replici publice din ultimele zile.

Anterior, Ministerul Finanțelor a transmis că Banca Națională a României (BNR) trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb, ”contrar informațiilor vehiculate în spațiul public”, iar, pentru stabilitatea macroeconomică a României, este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale.

Creditarea a accelerat în decembrie 2018 CITEȘTE ȘI Creditarea a accelerat în decembrie 2018

”Contrar informațiilor vehiculate în spațiul public, Banca Națională a României este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb, conform art. 2 alin (2) din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, nu Guvernul României. Mai mult decât atât, potrivit art. 9 din același act normativ, pentru aplicarea politicii de curs de schimb BNR stabilește cursurile de schimb pentru operațiunile proprii pe piața valutară și elaborează balanța de plăti și alte lucrări privind poziția investițională internațională a României”, se arată în comunicat.

Ministerul a atras atenția că BNR trebuie să-și respecte obligațiile legale.

”De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-și respecte toate obligațiile legale. Guvernul își dorește o cooperare loială cu Banca Națională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”, se mai arată în comunicat.

Joi, PSD a cerut BNR să își facă datoria și să apere moneda națională, afirmând că BNR are destul resurse în acest sens. Vineri, Ministerul Finanțelor a atras atenția că banca centrală trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar.

Astăzi, euro a scăzut, după ce a atins niveluri record de 11 ori în ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
bnr
regim valutar