Unele dintre cele mai mari bănci din lume au dezvoltat în colaborare cu compania R3 un sistem de plăți bazat pe tehnologia blockchain

Unele dintre cele mai mari bănci din lume au dezvoltat în colaborare cu compania R3 un sistem de plăți bazat pe tehnologia blockchain
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2017

Un număr de 22 dintre cele mai mari bănci din lume, între care Natixis, Barclays, HBSC și Commerzbank, au dezvoltat împreună cu compania R3, specializată în tehnologie financiară, un sistem internațional de plăți care permite tranzacționarea valutelor și a monedelor digitale prin intermediul blockchain, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tehnologia blockchain, care stă la baza monedei virtuale bitcoin, este o bază de date partajată care se acualizează în timp real și care poate procesa și încheia rapid tranzacții folosind algoritmi informatici, fără să fie nevoie ca acestea să fie verificate de terțe părți, scrie News.ro.

Pentru că nu necesită procesare manuală, nici autentificare prin intermediari, băncile recunosc că această tehnologie are potențialul de a face plățile mai rapide, mai sigure și mai ușor de verificat.

Omul de afaceri israelian Davidai Elyakim, care a dezvoltat în România brandurile Pepsi si Burger King, a fost cooptat în conducerea Sphera, care reunește KFC, Pizza Hut și Taco Bell CITEȘTE ȘI Omul de afaceri israelian Davidai Elyakim, care a dezvoltat în România brandurile Pepsi si Burger King, a fost cooptat în conducerea Sphera, care reunește KFC, Pizza Hut și Taco Bell

“Natixis are încredere în potențialul acestei tehnologii pentru plățile trans-frontaliere și explorează mai multe inițiative în acest spațiu”, a declarat Frederic Dalibard, director pentru Tehnologie Digitală pentru Corporate & Investment Banking la Natixis.

Prototipul acestui proiect va fi lansat până la sfârșitul acestui an.

Au existat și alte eforturi de dezvoltare a unor sisteme bazate pe blockchain pentru plățile transfrontaliere, cum ar fi o inițiativă condusă de banca elvețială UBS, de înființare a unei ”monede utilitare pentru decontări”, care să reprezinte fecare monedă importantă.

Dalibard a spus că Natixis are încredere în perspectivele proiectului R3 pentru că arhitectura sistemului, care funcționează pe platforma Corda a R3, poate fi adaptată atunci când apar noi monede digitale emise de bănci centrale.

Cu toate că multe bănci centrale analizează dacă să lanseze monede digitale, concluzia multora dintre ele, între care Banca Centrală Europeană (BCE), Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) și Banca Japoniei, a fost că tehnologia blockchain nu este suficient de matură pentru a sta la baza celor mai mari sisteme de plăți din lume.

viewscnt
Afla mai multe despre
natixis
barclays
hbsc
commerzbank