UPDATE: Acțiunile europene au închis la cel mai ridicat nivel din ultima lună, după ce Grecia a obținut o nouă tranșă din împrumutul extern

UPDATE: Acțiunile europene au închis la cel mai ridicat nivel din ultima lună, după ce Grecia a obținut o nouă tranșă din împrumutul extern
scris 25 mai 2016

Bursele europene au consemnat câștiguri de până la 2,3% miercuri, susținute de informațiile privind eliberarea unei noi tranșe din împrumutul convenit anul trecut de Grecia și creditorii internaționali și de avansul cotațiilor petroliere, care se îndreaptă spre pragul de 50 dolari/baril.

Indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu 1,3% și a închis la cel mai ridicat nivel începând cu 28 aprilie, potrivit MarketWatch, care citează datele FactSet. Marți, Europe 600 s-a apreciat cu 2,2%.

Bursa de la Frankfurt s-a apreciat cu 1,5%, piața de capital de la Paris cu 1,1%, în timp ce bursele de la Londra și Madrid înregistrau creșteri de 0,7%, respectiv 2,3%.

Creșterile au fost susținute de anunțul potrivit căruia miniștrii de Finanțe din Zona euro au convenit să deblocheze o nouă tranșă, în valoare de 10,3 miliarde de euro, din pachetul de asistență financiară pentru Grecia, precum și de evoluția cotațiilor petroliere, care au avansat pe fondul datelor pozitive privind stocurile de petrol din SUA.

De ce nu vin antreprenorii pe bursă CITEȘTE ȘI De ce nu vin antreprenorii pe bursă

În sectorul energetic, acțiunile companiilor europene de profil se apreciau semnificativ, sprijinite de evoluția cotațiilor petroliere. Petrolul Brent cu livrare în iulie se tranzacționa la 49,29 dolari/baril, în urcare cu 1,4% față de referință, în timp ce prețul petrolului WTI a urcat cu 1,2%, până la 49,22 dolari/baril, cea mai bună cotație din ultimele șapte luni.

Atât petrolul Brent, cât și WTI au urcat astăzi peste pragul de 49,60 dolari/baril, după ce un raport al Institutului American al Petrolului a arătat că stocurile de petrol din SUA au scăzut săptămâna trecută cu 5,1 milioane de barili, volum dublu față de cel estimat de analiști, de 2,5 milioane de barili. Datele oficiale publicate miercuri de guvernul american indică un declin mai mic al stocurilor, de 4,2 milioane de barili, însă cotațiile aurului negru au rămas în teritoriu pozitiv. Prețul petrolului Brent a crescut cu 1,1%, la 49,20 dolari/baril, în timp ce petrolul WTI se tranzacționa la 49 dolari/baril, în urcare cu 0,8%.  

Acțiunile Repsol au închis în creștere cu 3,7%, iar titlurile companiei energetice Eni au urcat cu 3,5%.

Pe de altă parte, acțiunile retailerului britanic Marks & Spencer s-au prăbușit cu 10,1%, după ce compania a raportat un profit în scădere cu 19% în anul fiscal încheiat pe 2 aprilie, la 489 milioane lire sterline (708,6 milioane dolari), și a avertizat că investițiile în redresarea diviziilor de îmbrăcăminte și produse pentru uz casnic vor "mușca" din profitul din acest an.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
burse europene
evolutii
actiuni
grecia
petrol
brent
cotatii