Vânzările globale de obligațiuni au atins în 2016 un nivel record, de peste 6.600 miliarde de dolari

Vânzările globale de obligațiuni au atins în 2016 un nivel record, de peste 6.600 miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 dec 2016

Vânzările globale de obligațiuni au atins în 2016 un nivel record de peste 6.600 de miliarde de dolari, doborând un maxim din 2006 datorită companiilor care au dorit să profite de costurile scăzute de împrumut, puse acum în pericol de promisiunile președintelui american Donald Trump de creștere a investițiilor, relatează Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Peste jumătate din emisiunile de obligațiuni de 6.620 de miliarde de dolari au fost făcute de companii, ceea ce scoate în evidență efectul politicilor dobânzilor negative adoptate de Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Japoniei, precum și politica monetară precaută a Rezervei Federale (Fed),de încurajare a finanțării companiilor, potrivit datelor companiei de cercetare Dealogic, scrie News.ro.

Vânzările de obligațiuni corporative au urcat cu 8% în acest an, la 3.600 de miliarde de dolari, dintre care emisiuni de peste 10 miliarde de dolari au fost pentru finanțarea unor fuziuni și achiziții mari.

Restul au inclus obligațiuni suverane vândute prin intermediul băncilor, agenții americane și internaționale, obligațiuni garantate prin ipoteci și obligațiuni acoperite. Datele exclud obligațiunile guvernamentale vândute prin licitațiile regulate.

Euro atinge un nou nivel maxim al ultimelor șase luni, de aproape 4,54 lei CITEȘTE ȘI Euro atinge un nou nivel maxim al ultimelor șase luni, de aproape 4,54 lei

Randamentele obligațiunilor guvernului american au atins minime record în luna iulie, dar perspectiva ca președintele ales Donald Trump să reducă taxele și să ia alte măsuri fiscale de stimulare a accelerat politica Fed de majorare a dobânzilor, de care unii investitori se tem că va scumpi creditele în 2017.

După ce a atins în iulie un minim record de 1,32%, randamentul titlurilor Trezoreriei SUA pe termen de 10 ani, considerate de referință, a urcat cu peste un punct procentual, la 2,57%.

”Costul scăzut al finanțării, cu minime record ale dobânzilor, a făcut tentantă îndatorarea. Asta se întâmplă în fiecare ciclu economic, dar cel actual este special pentru că adaugă stimulentul de a emite obligațiuni la dobânzi minime. Plantează semințele unei viitoare crize”, a spus Scott Mather, director de investiții la Pimco.

Opt din 10 vânzări de obligațiuni subscrise de bănci au fost pentru companii, între care cele ale AB InBev, Dell și Microsoft.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
trump