Vasilescu, BNR: Inflația actuală se alimentează din propriul trecut. În perioada următoare trebuie să ne așteptăm la dezinflație

Vasilescu, BNR: Inflația actuală se alimentează din propriul trecut. În perioada următoare trebuie să ne așteptăm la dezinflație
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 oct 2022

Inflația actuală se alimentează din propriul trecut, iar în perioada următoare ar trebui să ne așteptăm la dezinflație, a declarat Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În linii mari, inflația actuală se alimentează din propriul trecut. Pentru că la produsele cele mai inflaționiste, începând cu combustibilul, cu țigările, energia electrică, gazele și energia termică, practic, datele mari care încarcă creșterea prețurilor, vin din urmă. Combustibilul, de pildă, în luna septembrie s-a ieftinit cu 0,40, gazele au rămas la 0, energia electrică, termică la 0...comparând cu luna anterioară", a spus Adrian Vasilescu.

CONFIRMARE BCR vinde o nouă emisiune masivă de obligațiuni CITEȘTE ȘI CONFIRMARE BCR vinde o nouă emisiune masivă de obligațiuni

El a menționat că inflația în general este un fenomen care ne vine din trecut.

"Numai alimentele s-au scumpit în septembrie și e o noutate asta. Dacă luăm toate cele 21 de luni de inflație, o să vedem că practic alimentele au fost întotdeauna sub mărfurile nealimentare, pentru că mărfurile nealimentare au în componență și energia electrică, și gazele, și energia termică, au în componență combustibili și astea au dat inflația în lunile din urmă. Iar dacă astăzi gazele vin cu 0 și energia termică cu 0, iar combustibil cu minus, asta înseamnă că inflația se alimentează practic din propriul trecut, ceea ce înseamnă că forța ei de creștere de aici încolo va fi mai mică", a declarat Adrian Vasilescu.

El a menționat că alimentele s-au scumpit și este important de reținut că pâinea s-a scumpit foarte mult.

"Practic, avem la pâine o creștere mare. 26 % creștere la pâine. N-a mai fost niciodată atât de mare și vine și cu o influență a lunii septembrie, o influență de peste 2 %. 2% este media optimă pe un an și iată că pâinea o atinge într-o singură lună", a afirmat Adrian Vasilescu.

One United Properties obține autorizația de construire pentru One Mamaia Nord Faza 2 CITEȘTE ȘI One United Properties obține autorizația de construire pentru One Mamaia Nord Faza 2

Întrebat la ce ar trebui să ne așteptăm în perioada următoare, el a declarat că cifrele arată că urmează o perioadă de dezinflație.

"Eu cred, după cum arată cifrele de astăzi, că trebuie să ne așteptăm la dezinflație. O creștere a prețurilor va continua, dar cu pași din ce în ce mai mici. Asta este dezinflația. Cifre de date astăzi de Statistică arată că inflația, în punctele ei esențiale, începe să piardă din forță", a mai spus Adrian Vasilescu.

Rata anuală a inflației a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, de la 15,32% în august, în condițiile în care prețurile mărfurilor alimentare crescut cu 19,12%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 16,61%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8%, conform datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

viewscnt
Afla mai multe despre
vasilescu
bnr
inflatie