Wall Street se pregătește pentru o nouă săptămână dificilă, pe fondul amplificării riscurilor provocate de epidemia de coronavirus

Wall Street se pregătește pentru o nouă săptămână dificilă, pe fondul amplificării riscurilor provocate de epidemia de coronavirus
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mar 2020

Analiștii și managerii de investiții de pe Wall Street se așteaptă la încă o săptămână grea pentru piețele financiare din Statele Unite, întrucât cazurile de coronavirus și decesele sunt în creștere în marile orașe, în timp ce neînțelegerile din Congres pe tema unui pachet de ajutor propus de administrația Trump pentru susținerea economiei continuă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile americare au scăzut deja cu peste 30% de la nivelul record atins la mijlocul lunii februarie, pe măsură ce pandemia s-a extins, și chiar și cele mai sigure zone ale pieței de obligațiuni se confruntă cu un deficit de lichidități, situații care nu au mai fost întâlnite de la criza financiară din 2008. Iar analiștii și managerii de portofolii au avertizat că scăderile ar putea continua, scrie News.ro.

„Acesta este un eveniment biologic. Declinul pieței este un simplu simptom al pandemiei globale”, a spus Nela Richardson, analist pentru investiții la Edward Jones din St Louis.

Germania renunță la austeritate fiscală și se împrumută cu 356 miliarde de euro pentru a salva economia de impactul pandemiei CITEȘTE ȘI Germania renunță la austeritate fiscală și se împrumută cu 356 miliarde de euro pentru a salva economia de impactul pandemiei

În weekend, mai multe state americane și-au extins restricțiile asupra operațiunilor de afaceri sau a deplăsărilor neesențiale ale cetățenilor. Aproape unul din patru americani este obligat să rămână acasă, orașe cum ar fi New York și Las Vegas fiind practic închise.

Numărul cazurilor de coronavirus din SUA a crescut la peste 33.000 până duminică după-amiază, în creștere de la aproximativ 3.600 în urmă cu o săptămână, potrivit Reuters. Cel puțin 390 de oameni au murit. Numărul de cazuri din New York a crescut, iar primarul Bill de Blasio a spus că spitalele sunt la 10 zile distanță de o criză de produse medicale.

Declinul activităților economice va avea, în mod evident, un impact sever asupra economiei din SUA și a profiturilor corporative, însă investitorii și economiștii au declarat că amploarea impactului este dificil de estimat în acest moment.

Trei factori majori sunt mărimea ajutorului injectat în economie de guvernul federal, cât de eficientă va fi structura pachetului de ajutor și cât timp va dura până când numărul de cazuri noi va începe să scadă în Statele Unite, fenomen cunoscut și sub numele de „aplatizarea curbei coronavirusului”.

Duminică, secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat că Congresul este aproape de finalizarea unui pachet de ajutor care va oferi familiilor o plată unică de 3.000 de dolari și va suplimenta lichiditățile din piață cu alte 4.000 de miliarde de dolari.  Dar parlamentarii încă se certau cu privire la detalii și nu era clar când ar putea trece o astfel de măsură de sprijin.

În timp ce stimulentele fiscale și măsurile de politică monetară ar ajuta foarte mult o eventuală redresare a economiei Statelor Unite, ar fi nevoie de timp pentru ca acestea să aibă un impact mare asupra performanței pe termen scurt ale Wall Street, a spus Richardson.

Dar, dacă dezacordurile din Congres vor întârzia adoptarea unui pachet de ajutor, acest lucru va afecta luni încrederea investitorilor, a declarat Oliver Pursche, analist principal al pieței la Bruderman Asset Management din New York.

viewscnt
Afla mai multe despre
wall street
coronavirus