Investițiile străine directe în România au crescut anul trecut

Investițiile străine directe în România au crescut anul trecut
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 sep 2019

Investițiile străine directe în România au crescut anul trecut, față de anul precedent, cu 9,8%, la 5,266 miliarde euro, potrivit datelor transmise, luni, de Banca Națională a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BNR, în colaborare cu Institutul Național de Statistică (INS), a realizat cercetarea statistică pentru determinarea investițiilor străine directe (ISD), scrie News.ro.

În 2017, fluxul net de investiții străine directe a înregistrat valoarea de 4,8 miliarde euro.

Kaufland Romania extinde parteneriatul cu Glovo CITEȘTE ȘI Kaufland Romania extinde parteneriatul cu Glovo

Fluxul net de investiții străine directe în anul 2018 a înregistrat valoarea de 5,266 miliarde euro, din care 5,546 miliarde euro sunt participații la capitalurile proprii, nivel rezultat prin însumarea aportului la capitalul întreprinderilor ISD, în valoare de 2,973 miliarde euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 2,573 miliarde euro.

Valoarea creditelor nete primite de la investitorii străini a fost mai mică decât valoarea creditelor nete acordate acestora cu 280 milioane euro.

Soldul investițiilor străine directe la 31 decembrie 2018 a atins nivelul de 81,124 miliarde euro, din care 57,479 miliarde euro capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (70,85%), și 23,645 miliarde euro credit net primit de la investitorii străini (29,15%).

Veniturile nete din participații la capital au înregistrat valoarea de 6,123 miliarde euro și au fost calculate ca diferență între profiturile după impozitare obținute de întreprinderile ISD care au înregistrat profit, în valoare de 8,930 miliarde euro, și pierderile întreprinderilor ISD care au înregistrat pierderi, în valoare de 2,807 miliarde euro.

Veniturile nete din dobânzi au înregistrat un nivel de 672 milioane euro și au fost calculate ca diferență între dobânzile primite de către investitorii străini direcți pentru creditele acordate întreprinderilor deținute în România și dobânzile plătite de către aceștia pentru creditele primite de la întreprinderile lor din România, atât direct cât și prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.

viewscnt
Afla mai multe despre
investitii straine
bnr