30 de ani de la prezentarea primei versiuni a sistemului de operare Windows

30 de ani de la prezentarea primei versiuni a sistemului de operare Windows
scris 20 nov 2015

Cu 30 de ani în urmă, Microsoft a prezentat publicului prima versiune a Windows, care avea să devină cel mai popular sistem de operare pentru PC-uri.

Astfel, pe 20 noiembrie 1985, Microsoft a lansat Windows 1.0, primul sistem de operare cu interfață grafică produs de companie, pentru a înlocui sistemul MS-DOS. Pentru a instala Windows 1.0 era nevoie de două floppy disk-uri, memorie de 256 kb și o placă grafică, scrie The Verge.

Windows 1.0 a fost anunțat încă din 1983, iar la acel moment Bill Gates, cofondatorul Microsoft, a afirmat că sistemul de operare va fi instalat pe 90% din calculatoare până la finalul anului 1984. Lansarea sistemului a întârziat doi ani și au fost vândute doar 500.000 de copii ale Windows 1.0, potrivit publicației The New Yorker.

Totuși, Windows a câștigat popularitate cu următoarele versiuni, iar în prezent sistemul de operare al celor de la Microsoft este instalat pe circa 91% din PC-uri, potrivit netmarketshare.com.

Deși Windows 10, cea mai nouă versiune a sistemului de operare dezvoltat de Microsoft, nu are prea multe asemănări cu Windows 1.0, aceasta păstrează încă unele elemente disponbile și pe varianta inițială: bara de derulare, meniurile de tip "drop-down", căsuțe de dialog și aplicații ca Notepad și MS Paint.

În prezent, cea mai populară versiune a sistemului de operarare de la Microsoft este Windows 7, cu o cotă de piață de 55,7%, în timp ce Windows 8 și Windows 8.1 au împreună puțin peste 13%, arată datele netmarketshare.

Windows 10, lansat pe 29 iulie, este instalat deja pe 7,94% din PC-uri, versiunea bucurându-se de succes după eșecul înregistrat de Microsoft cu versiunea Windows 8, care a fost primită cu reticență, în special de companii.

După prima lună de la lansare, Windows 10 avea o cotă de piață de 5,21%. Spre comparație, Windows 8 avea, la o lună de la momentul lansării, o cotă de doar 1,7%.

Sistemul produs de Windows nu se bucură de aceeași popularitate și în cazul dispozitivelor mobile, unde are o cotă de piață mai mică de 3%. Aproximativ jumătate dintre utilizatorii de dispozitive mobile folosesc sistemul de operare Android, pus la dispoziție de Google, iar circa 40% folosesc iOS, dezvoltat de Apple.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
windows
sistem de operare
bill gates